Brussels Philharmonic | Gautier Capuçon

Gautier Capuçon

cello

Gautier Capuçon is een ware ambassadeur voor de cello in de 21e eeuw. Recente hoogtepunten zijn optredens met het Koninklijk Concertgebouworkest, Cleveland Orchestra en het Mariinsky Theater. Verder is hij Artist-in-Residence bij de Parijse Philharmonie en het Wiener Konzerthaus, en treedt op met toonaangevende dirigenten zoals Semyon Bychkov, Gustavo Dudamel en Andrés Orozco-Estrada. Ook werkt hij nauw samen met hedendaagse componisten waaronder Henri Dutilleux, Thierry Escaich, Krzysztof Penderecki, Wolfgang Rihm en Jörg Widmann. Als kamermusicus treedt Capuçon op met instrumentalisten als Lisa Batiashvili, Nikolai Lugansky, Martha Argerich en Daniel Barenboim.

Naast zijn engagement als musicus koestert hij een diepgaande pedagogische belangstelling. Hij is onder andere oprichter en directeur van de 'Classe d'Excellence de Violoncelle' aan de Fondation Louis Vuitton in Parijs en een gepassioneerd ambassadeur van de Orchestre à l'École Association. In de zomer van 2021 start Capuçon zijn project 'Un été en France', waarbij hij 27 studenten meeneemt op pad voor 19 concerten in verschillende steden, waarbij hij zowel jonge musici als jonge dansers voor het voetlicht brengt binnen zijn concertpresentaties. En in januari 2022 lanceert hij zijn eigen stichting om jonge en getalenteerde musici aan het begin van hun carrière te ondersteunen.

[meer over Gautier Capuçon]

CONCERT

STRAUSS: DON QUIXOTE

‘Fantastische variaties op een thema met ridderlijk karakter’, schreef Richard Strauss onder het symfonisch gedicht, gebaseerd op Cervantes boek over de dolende ridder Don Quixote de la Mancha en zijn knecht Sancho Panza. En fantastisch is het, dit meesterlijk gecomponeerde verhaal dat zijn luisteraars nu eens delicaat, dan weer ironisch en flamboyant meesleept in de strijd tegen onrecht.

02.06.2023 in De Bijloke & 03.06.2023 in Flagey

meer info