Brussels Philharmonic | Gil Shaham, viool

Gil Shaham, viool

The Illinois-born , Israel-bred violinist could give the inimitable Jascha (Heifetz) a close race in the razzle-dazzle department.
Chicago Tribune

Gil Shaham is een van de meest vooraanstaande violisten van onze tijd; de combinatie van een feilloze techniek en een onnavolgbare warmte en ruimhartigheid heeft hem op de kaart gezet als een Amerikaanse meester. Shaham is winnaar van meerdere Grammy Awards, Musical America heeft hem uitgeroepen tot “Instrumentalist van het jaar 2012“ en hij is een veelgevraagde solist bij toporkesten en -dirigenten wereldwijd. Daarnaast geeft hij regelmatig recitals en deelt hij het podium met ensembles op de grote podia en op prestigieuze festivals.

Onder de hoogtepunten uit recente jaren zijn de veelgeprezen opname en uitvoeringen van de integrale sonates en partitas voor viool solo van J.S. Bach. Komende seizoenen zal Shaham, naast het blijven brengen van Bach, met zijn duopartner en pianist Akira Eguchi recitals spelen in Noord-Amerika, Europa en Azië.

Shaham soleert regelmatig met orkesten, waaronder Berliner Philharmoniker, Boston Symphony, Chicago Symphony, Israel Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, New York Philharmonic, Orchestre de Paris en San Francisco Symphony. Hij heeft verschillende meerjarige residenties bij de orkesten van Montreal, Stuttgart en Singapore. Met orkest vervolgt Shaham zijn verkenning van de “Violin Concertos of the 1930s (vioolconcerto’s van de jaren ’30)” met onder andere de werken van Barber, Bartok, Berg, Korngold, Prokofiev, en vele anderen.

Zijn discografie omvat meer dan twee dozijn albums van concerto’s en solowerken, en is bekroond met verschillende Grammy‘s, een Grand Prix du Disque, Diapason d’Or, en Gramophone Editor’s Choice. Vele van deze opnames Canary Classics, het label dat hij in 2004 heeft opgericht. Zijn meest recente album, volume 2 in de reeks 1930s Violin Concertos met daarop het concerto van Prokofiev en het tweede vioolconcerto van Bartok werd genomineerd voor een Grammy Award. In 2020 verschijnt een nieuwe opname van de concerto’s van Beethoven en Brahms met The Knights. Eerder verschenen al 1930s Violin Concertos Vol. 1, Virtuoso Violin Works, Elgar’s Violin Concerto, Hebrew Melodies, The Butterfly Lovers en vele andere.

Gil Shaham werd geboren in Champaign-Urbana, Illinois, in 1971. Hij verhuisde met zijn ouders naar Israël, waar hij op 7-jarige leeftijd zijn vioolstudie begon bij Samuel Bernstein aan de Rubin Academy of Music. Hij ontving jaarlijkse beurzen van de America-America-Israel Cultural Foundation. In 1981 volgde zijn debuut met Jerusalem Symphony en Israel Philharmonic, en een jaar later won hij de Eerste Prijs op de Claremont Competition in Israël. Hierna ontving hij een beurs om te studeren aan Juilliard, en vervolledigde hij zijn opleiding aan Columbia University.

Gil Shaham ontving een Avery Fisher Career Grant in 1990, en in 2008 mocht hij de felbegeerde Avery Fisher Prize in ontvangst nemen. Hij bespeelt de“Countess Polignac” Stradivarius uit 1699, en woont samen met zijn vrouw – violiste Adele Anthony – en hun drie kinderen in New York City.