Brussels Philharmonic | Henry Raudales

Henry Raudales

concertmeester

Henry Raudales is sinds 2005 concertmeester van Brussels Philharmonic. De geboren Guatemalaan won verschillende belangrijke prijzen en was 3e laureaat op de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth voor viool in 1985.

Belgische violist Henry Raudales werd geboren in Guatemala en groeide op in een muzikaal nest. Zijn vader Enrique Raudales, een student van Zino Francescatti, Henryk Szeryng en Erich Kleiber, gaf hem zijn eerste vioollessen op vierjarige leeftijd. Amper drie jaar later maakte Henry zijn debuut als solist in Noord-Carolina met een concerto van Mendelssohn.

Deze prestatie wekte de interesse van Yehudi Menuhin, die hem aanbeveelde voor een beurs om te gaan studeren in Londen. Henry studeerde vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en de Guildhall School of Music and Drama in Londen bij vermaarde docenten als as Nathan Milstein, Erick Friedman, Henryk Szeryng en Elizabeth Kogan.

Henry won verschillende belangrijke prijzen en was derde laureaat op de Koningin Elisabeth Wedstrijd voor viool in 1985. Hij trad op als solist in de muzikale hoofdsteden van Europa, Azië en de Verenigde Staten en deelde het podium met gerenommeerde artiesten onder wie Pierre Amoyal, Nigel Kennedy en Yehudi Menuhin. Eerder was Henry concertmeester bij de Vlaamse Opera, en stichtte hij het kamerorkest Enkabara.

Daarnaast is hij sinds 2001 concertmeester van het Münchner Rundfunkorchester waarmee hij meer dan 80 opnames realiseerde, zowel als solist als dirigent, met recent de releases van de orkestrale muziek van Paul Graener, Walter Braunfels, het Concerto Gregoriano van Ottorino Respighi en de veelbekroonde opname van de symfonieën en het vroege vioolconcerto van Mendelssohn.

Henry Raudales bespeelt een Guadagnini viool uit 1787.