Brussels Philharmonic | Júlia Pusker, viool

Júlia Pusker, viool

Komende uit een muzikale familie in Hongarije, begon Júlia Pusker aan haar studies viool op vijfjarige leeftijd. Twee jaar later mocht ze de Eerste Prijs van de János Koncz National Violin Competition in Szombathely ontvangen. Onlangs mocht ze ook de Zoltán Kodály Prize en de Junior Prima Primissima Prize in haar thuisland Hongarije in ontvangst nemen. Toen ze twaalf jaar oud was, debuteerde Pusker met Ivan Fischer en Budapest Festival Orchestra waar ze enthousiast werd ontvangen. Dit leidde tot een uitnodiging voor het komende seizoen. In 2005 werd ze student aan het voorbereidende deel van de Franz Liszt Academy of Music for Children of Exceptional Talents in Budapest.

Op 17-jarige leeftijd trad ze voor het eerst op met het Franz Liszt Kamerorkest en sindsdien is ze regelmatig gastsolist onder de leiding van János Rolla. In 2011 verhuisde ze naar Londen om haar studies voort te zetten onder György Pauk aan de Royal Academy of Music waar ze afstudeerde in 2016. Tijdens haar studies werd ze steeds gul gesteund door het Countess of Munster Musical Trust, het Drake Calleja Trust, de Hattori Foundation, Leverhulme Trust Orchestral Mentorship Programme, Liszt Academy Network, Martin Musical Scholarship Fund, en de Oetker Scholarship.

In 2013 nam ze de kamermuziekversie van Bruckner’s 2de Symfonie op met Trevor Pinnock en het Royal Academy Soloists Ensemble, dit voor de tweede cd in de Chamber Symphony-serie van de Royal Academy of Music . Deze werd uitgebracht bij Linn Records. In 2010 verscheen ze in de documentaire ‘Invisible Strings - The talented Pusker Sisters’ en kreeg ze wereldwijde erkenning.

Recente hoogtepunten zijn het uitvoeren van concerto’s met Concerto Budapest, Sinfonia Varsovia, MAV Symphony Orchestra en de London Mozart Players, naast concerten in België, Italië, Zuid- Amerika, Hongarije, Engeland en Duitsland. In 2016 werd Júlia Pusker geselecteerd voor het St. John’s Smith Square Young Artists’ Scheme met het Mirage Ensemble en als Making Music Young Concert Artist. Sinds september 2016 is ze artist-in-residence aan de Koningin Elisabeth Muziekkapel te Brussel onder de leiding van Augustin Dumay.