Brussels Philharmonic | Jiří Rožeň

Jiří Rožeň

Jiří Rožeň, geboren in 1991 in Praag, studeerde orkestdirectie aan conservatoria en universiteiten van Praag, Salzburg, Hamburg, Zürich en Glasgow, waar hij Leverhulme Conducting Fellow was. Hij behaalde succesen in Salzburg en Londen als finalist van zowel de Nestlé en Salzburg Festival Young Conductors Award en de Donatella Flick LSO Conducting Competition. Voorheen werkte Jiří als assistent-dirigent bij het BBC Scottish Symphony Orchestra samen met Donald Runnicles en Thomas Dausgaard en hielp hen ook bij de BBC Proms en het Edinburgh International Festival. Tot zijn mentoren rekent hij onder meer Garry Walker, Dennis Russell Davies, Ulrich Windfuhr en Johannes Schlaefli. Andere belangrijke invloeden zijn Daniele Gatti, Bernard Haitink, David Zinman en Peter Eötvös in masterclasses bij orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, Orchestre Philharmonique de Radio France en Tonhalle-Orchester Zürich.

In seizoen 2019-20 bouwt Jiří verder aan zijn groeiende internationale bekendheid met zijn debuut bij Royal Philharmonic Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic en Orchestre National du Capitole de Toulouse. In België dirigeert hij Brussels Philharmonic, Belgian National Orchestra, Antwerpen Symphony Orchestra en Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Verder staat hij ook op de bok bij Royal Scottish National Orchestra, Hallé Orchestra, Stavanger Symphony, Poznan Philharmonic, Staatsorchester Kassel en Romanian Radio National Orchestra. Hij werkt samen met internationaal gerenommeerde solisten zoals Kian Soltani, Victor-Julien Laferrière, Lukas Vondracek, Marc Bouchkov, Mahan Esfahani, Lucienne Renaudin Vary, Eric Lu, en Francesca Dego.

Rožeň maakt dit seizoen ook zijn opwachting op twee prestigieuze internationale festivals: het Prague Spring Festival met PKF-Prague Philharmonia and zijn debuut in China op het Forest Festival in Nanjing met Jiangsu Symphony Orchestra. Als gepassioneerd voorvechter van de Tsjechische muziek brengt hij regelmatig het bekend Tsjechisch repertoire op het podium, alsook muziek van Bohuslav Martinů, Josef Suk, Leoš Janáček, Viktor Kalabis en Miloslav Kabeláč. Hij dirigeerde meermaals de Vierde Symfonie van Miloslav Kabeláč – een van zijn lijfstukken – onder meer met Camerata Salzburg op het Salzburg Festival en met PKF-Prague Philharmonia tijdens zijn dirigeerdebuut op het Prague Spring Festival.

Hoogtepunten uit afgelopen seizoen omvatten concerten Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Gothenburg Symphony Orchestra, Czech Philharmonic Chamber Orchestra, BBC Philharmonic, BBC National Orchestra of Wales alsook Hiroshima Symphony Orchestra, Ulster Orchestra en Prague Radio Symphony Orchestra. Rožeň koestert ook een grote voorliefde voor opera. Zo dirigeerde hij in Schotland Stravinsky's Mavra, Walton's The Bear, Strauss' Die Fledermaus en Britten's Owen Wingrave. Ook dirigeerde hij Ravels L'enfant et les sortilegès met de Hamburger Symphoniker en Sven Daigger's Eine Kluge Else op het Brücken-Festival für Neue Musik in Rostock.