Brussels Philharmonic | Jordan Shanahan, bariton

Jordan Shanahan, bariton

De uit Hawai afkomstige bariton Jordan Shanahan maakte zijn professioneel debuut als Silvio in I Pagliacci op het Natchez Opera Festival in 2002. Sindsdien heeft hij meer dan 70 grote rollen uitgevoerd op festivals en in zalen over heel de wereld, onder meer The Metropolitan Opera, Lyric Opera Chicago, Bayerische Staatsoper.

Zijn repertoire bestrijkt een brede waaier aan rollen, waaronder Figaro van zowel Rossini als Mozart, bel canto rollen zoals Donizetti’s Belcore in L’Elisir d’Amore, of Enrico in Lucia di Lammermoor, tot Tchaikovsky Eugène Onegin en Prince Yeletsky in Pique Dame. Daarnaast vertolkt hij ook minder bekende rollen zoals Joseph de Rocher in Dead Man Walking, Robert Oppenheimer in Dr. Atomic, en The Protector in Written on Skin. Met zijn rol als Il Uomo in Senza Sangue won hij het vertrouwen van de meest vooraanstaande componisten van vandaag. Shanahan staat ook bekend om zijn vertolking van dramatische rollen, waaronder de titelrollen in Der Fliegnede Holländer en Rigoletto, alsook Jochanaan in Salome, Scarpia in Rosca, Telramund in Lohengrin en Don Carli di Vargas in La Forza del Destino.

In de zomer van 2019 vierde Shanahan zijn debuut op het Bregenz Festival als Monterone en ook in de titelrol in Rigoletti in de gevierde nieuwe productie van Philipp Stölzl. Aanstaande hoogtepunten omvatten Escamillo in Bern, Pizarro in Biel als onderdeel van een concertante versie van Fidelio, Senza Sangue onder leiding van Peter Eötvös met Brussels Philharmonic, Posa in een nieuwe productie van Verdi’s Don Carlo in Essen, de titelrolk in Der Fliegende Holländer in de Rheinoper in Düsseldorf en verschillende galaconcerten in KKL in Lucerne.

Als solist wordt Shanahan gevierd om zijn uitvoeringen gaande van Verdi’s Requiem tot de cantates van Bach, en was hij te horen met grote orkesten in Europe en Amerika, in Carnegie Hall, MUPA Boedapest en het Concertgebouw Amsterdam.

Als tiener stond Shanahan al regelmatig op het podium in locale musicalproducties in Honolulu, en op 17-jarige leeftijd werd aanvoerder trombone van het Hawai’i Youth Symphony. Hij studeerde trombone en compositie aan de University of Hawai’i Manoa alvorens zich volledig toe te leggen op zang. In 1998 verhuisde hij naar Philadelphia waar hij een studiebeurs ontving om Opera Performance te studeren aan Temple University. Hierna werd hij uitgenodigd om deel te worden van de Opera Studio Nederland en het Ryan Center aan de Lyric Opera Chicago. Tegenwoordig woont Jordan in Zwitserland en zingt hij regelmatig in Europa, Noord-Amerika, Azië en natuurlijk Hawai.