Brussels Philharmonic | Karol Mossakowski

Karol Mossakowski

Karol Mossakowski staat bekend om zijn interpretatie- en improvisatietalent. Hij won de eerste prijs van de International Prague Spring Competition en de Grand Prix de Chartres, en leidt een internationale carrière op beide gebieden die zich voortdurend samen ontwikkelen. Karol werd in 2019 benoemd tot organist van Radio France in Residence, waar hij het enthousiasme van het publiek heeft gewonnen dankzij een uitmuntend charisma.

Recente en toekomstige hoogtepunten zijn concerten in zalen als Radio France, Philharmonie de Paris, het Auditorium van Lyon, de Philharmonie van Warschau, het Mariinsky Theater in Sint-Petersburg, BOZAR Brussel, het Palais Montcalm in Quebec, de Konzerthalle van Bamberg, Wroclaw's National Forum of Music, maar ook met orkesten als het Orchestre Philharmonique de Radio France, het Warschau Filharmonisch Orkest, of het Brussels Philharmonic Orchestra onder leiding van dirigenten als Myung-Whun Chung, Kent Nagano, Mikko Franck, en Stéphane Denève.

Voor Karol is het essentieel om levende muziek te ondersteunen met behulp van improvisatie, waaraan hij een belangrijke rol toekent in zijn recitals en die hij ontwikkelt door het begeleiden van stomme films. In 2017 bracht hij voor Gaumont-Pathé een DVD uit met zijn improvisaties op Dreyer's Jeanne d'Arc.

Karol Mossakowski ontving reeds vele andere internationale prijzen, waaronder de eerste prijs van het internationale concours Feliks Nowowiejski in Poznań in 2010, de Grand Prix en de Prix du Public van het internationale concours Jean-Louis Florentz in Angers, uitgereikt door de Beaux-Arts Academie in Parijs, en de Grand Prix André-Marchal in Biarritz in 2015. In 2016 won hij de internationale Prix Boëllmann-Gigout in Straatsburg. In datzelfde jaar werd hij onderscheiden met de Corypheus van Poolse Muziekprijs van het Nationaal Instituut voor Muziek en Dans van Polen.

In 2014-15 werd Karol benoemd tot Young Artist in Residence in Cathedral of St. Louis King of France in New Orleans (USA), waar hij vele recitals gaf en interpretatie- en improvisatielessen gaf.

Hij is titulair organist van de kathedraal van Lille en docent improvisatie aan de Hogere Muziekschool in San Sebastián (Musikene).