Brussels Philharmonic | Ksenija Sidorova

Ksenija Sidorova

Tijdens het seizoen 2020/21 trad Ksenija op met - onder andere - Deutsche Kammerphilharmonie Bremen (Paavo Järvi), Nationaal Orkest van België (Aziz Shokhakimov), ging ze op tournee in Frankrijk met Orchestre National d'Ile de France (Mihhail Gerts), en in de rest van Europa met Münchener Kammerorchester en MILOŠ ter viering van Piazzolla's honderdste verjaardag. Ze zet haar samenwerking met artistieke collega's voort en plant een tournee aan de zijde van Avi Avital in o.a. Wigmore Hall en op het Bodensee Festival; en met Camille Thomas in KKL, Luzern. Ksenija speelt ook een solo recital in het Carnegie Hall, Princeton, en Library of Congress, Washington.

Sidorova musiceerde reeds bij verschillende orkesten over de hele wereld zoals Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Kammerorchester des Bayerischen Rudfunks, NDR Elbphilharmonie Orchester, Atlanta Symphony, NHK Symphony Orchestra, Hong Kong Philharmonic Orchestra, Stuttgarter Philharmoniker en MDR Sinfonieorchester (Leipzig). Daarnaast werkte ze samen met dirigenten als Paavo Järvi, Thomas Hengelbrock, Vasily Petrenko, Kristjan Järvi, Michał Nesterowicz en Jan Willem de Vriend. Sidorova is vaak te gast vaak op muziekfestivals zoals in Ravinia, Cheltenham, Mostly Mozart, Schleswig-Holstein, Gstaad Menuhin, Verbier en Rheingau.

Ksenija bracht onlangs in 2021 een nieuw album uit: ‘Piazzolla Reflections’, een waardige opvolger van haar eerdere succesvolle releases: Classical Accordion (Champs Hill Records, 2011); Fairy Tales (Champs Hill Records, 2013), opgenomen met BBC National Orchestra of Wales/Clark Rundel en haar fascinerende benadering van Bizets Carmen (Deutsche Grammophon, 2016), opgenomen met de Nuevo Mundo band en het Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra/Sascha Goetzel. Voor die laatste won Ksenija in 2017 de ECHO-prijs voor Instrumentalist van het Jaar.

Sidorova's grootmoeder inspireerde haar eerste stappen in de accordeonwereld. Op zesjarige leeftijd startte Sidorova met het accordeonspel onder begeleiding van Marija Gasele in haar geboortestad Riga. Het verdiepen in het hedendaagse en klassieke repertoire bracht haar naar Londen, waar ze als bachelor- en postgraduaatstudente in de prijzen viel aan de Royal Academy of Music bij Owen Murray.

In 2012 werd Ksenija Sidorova de eerste International Award winnaar van de Bryn Terfel Foundation. Drie jaar later stond ze naast Sting op het podium van de Royal Albert Hall ter ere van Bryn Terfel’s 50ste verjaardag. Ondertussen heeft ze al veel prestigieuze onderscheidingen ontvangen zoals de Philharmonia Orchestra's Martin Musical Scholarship en Friends of the Philharmonia Award, evenals de Worshipful Company of Musicians Silver Medal. Sinds 2016 is Sidorova een Associate van de Royal Academy of Music.