Brussels Philharmonic | Marc Bouchkov

Marc Bouchkov

De Belgische violist met Russische roots Marc Bouchkov is een geraffineerd musicus met een onberispelijke standvastigheid en heeft reeds een internationale carrière opgebouwd, met optredens bij vooraanstaande orkesten en dirigenten over heel Europa. Hij wordt beschouwd als één van de meest veelzijdige en unieke artiesten van deze generatie. Hij soleerde met onder meer het Marinsky Theater Symphony Orchestra en Valery Gergiev, het HR-Sinfonieorchester en Christoph Eschenbach, het Koninklijk Concertgebouworkest en Mariss Jansons. Daarnaast was hij ook te horen met het NDR- Sinfonieorchester Hamburg, Hessischer Rundfunk Orchestra, Tonhalle Orchester Zürich, het Belgian National Orchestra, het Orchestra Sinfonica Nazionale RAI in Turijn, het Stavanger Symphony Orchestra, het Orchestre Philharmonique Royal de Liège , het Moscow Philharmonic Orchestra, en het Verbier Festival Chamber Orchestra, waar hij heeft samengewerkt met dirigenten zoals Stanislav Kochanovsky, Michael Sanderling, Andrey Boreyko, Dmitry Liss, Christian Arming, Lionel Bringuier, Maxim Vengerov, en James Judd.

Marc Bouchkov speelt regelmatig recitals in de meest prestigieuze zalen zoals onder meer Wigmore Hall, Carnegie Hall, het Amsterdams Concertgebouw, de Elbphilharmonie Hamburg, de Dresdener Frauenkirche, de concerthal van Sint-Petersburg, de Tonhalle van Zürich, het Münchense Prinzentheater, het Paris Théâtre de la Ville, het Maison de Radio France, en het Konzerthaus in Berlijn. Als kamermusicus is hij tevens regelmatig te gast op het Verbier Festival in Zwitserland.

Marc Bouchkov’s eerste opname voor Harmonia Mundi bevat twee nog niet eerder gepubliceerde werken van Eugène Ysaÿe, alsook twee werken gecomponeerd door Bouchkov zelf. Het album werd bekroond met een Diapason d’Or en Diapason Découverte, en genomineerd voor de ICMA van 2018. Gramophone Magazine bejubelde het album en omschreef Bouchkov als ‘iemand om in het oog te houden’.

Recente en toekomstige hoogtepunten bestaan uit concerten met het Orkest van het Mariinsky Theater onder leiding van Valery Gergiev, Brussels Philharmonic onder leiding van Nikolaj Szeps-Znaider, Hessischer Rundfunk Orchester onder leiding van Stanislav Kochanovsky,Verbier Festival Orchestra onder leiding van Gábor Takács, alsook muzikale recitals en concerten in de Elbphilharmonie Hamburg, het Konzerthaus in Berlijn, de Schubertiade in Hohenems, het Schloss Elmau in Beieren, en in Sint-Petersburg, Zürich en Napels.

Bouchkov is veelvuldig prijswinnaar, zo won hij de Eerste Prijs in de Montreal International Violin Competition en de Zilveren Medaille op de Tchaikovsky International Violin Competition. Hij mocht de London Music Masters Award in ontvangst nemen en is onlangs bekroond met de muziekprijs van de Kulturstiftung Dortmund.

Bouchkov is geboren in een familie van violisten. Hij volgde zijn eerste lessen op 5-jarige leeftijd bij zijn grootvader, en vervolgens bij Claire Bernard en Boris Garlitsky. Hierna studeerde hij als Young Soloist aan de Kronberg Academy bij Mihaela Martin. Sinds 2018 is hij Eduard Wulfson zijn mentor.

Bouchkov is professor aan het Koninklijk Conservatorium van Luik en de International Music Academy in Liechtenstein. Van 2017 tot 2019 doceerde hij aan de Kronberg Academy als Artistiek Assistent.

Marc Bouchkov bespeelt een Carlo en Michelangelo Bergonzi viool uit 1742-44, uitgeleend door Ewulstrad RMIC Ltd.