Brussels Philharmonic | Marlijn Helder

Marlijn Helder

Helder begon te componeren en piano te spelen op 8-jarige leeftijd. Vanaf haar 11de levensjaar zette ze haar studie voort aan onder meer de conservatoria van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Haar compositieprofessoren waren o.a. Roderik de Man, Klaas de Vries en Theo Loevendie. Naast piano studeerde ze contrabas, violoncello en klassieke zang.

In maart 2012 kondigde Universal Edition Wenen de publicatie aan van Helder's orkestratie van Mahlers Pianokwartet, in opdracht van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het werd in mei 2013 in première gebracht door de RPhO en James Gaffigan. De Aziatische première vond plaats in november 2014 met het Seoul Philharmonic en Mark Wigglesworth.

Haar werken variëren van solo tot kamermuziek en grote orkestpartituren. Sinds het succes van de Mahler orkestratie, werkt Helder vaker in opdracht van orkesten en ensembles zoals het Orchestre Philharmonique de Radio France om arrangementen en orkestraties van beroemde klassieke stukken te maken.

Helder werkt al meer dan 10 jaar met theater en schreef muziek voor producties in Nederland, Duitsland, Singapore en China. Haar werken worden uitgevoerd in steden over de hele wereld en dit op een regelmatige basis. In 2010 ging haar eerste opera in Taiwan in première.

Helder heeft diverse nationale en internationale prijzen gewonnen, zowel als pianist als componist, onder andere de Princess Christina Composition Competition, De Internationale Charles Hennen kamermuziekwedstrijd en de Internationale Lente Orchestra Festival Composition Competition.