Brussels Philharmonic | Martin Helmchen, piano

Martin Helmchen, piano

Martin Helmchen – the kind of performer who lifts his audiences up to heaven just by penetrating inside his music with nimble fingers, questing intelligence and a beating heart.
The Times

Martin Helmchen maakte in de afgelopen jaren een reeks spraakmakende debuten bij Europese en Amerikaanse orkesten. Hij soleert met beroemde gezelschappen als de Berliner Philharmoniker onder leiding van Herbert Blomstedt, Wiener Philharmoniker onder leiding van Valery Gergiev, London Philharmonic Orchestra onder leiding van Vladimir Jurowski, City of Birmigham Symphony Orchestra en Boston Symphony onder leiding van Andris Nelsons, en New York Philharmonic onder leiding van Christoph von Dohnányi.

Hij werkt regelmatig samen met dirigenten zoals David Afkham, Marc Albrecht, Sir Mark Elder, Edward Gardner, Philippe Herreweghe, Manfred Honeck, Paavo Järvi, Emmanuel Krivine, Andrés Orozco-Estrada, Christoph Poppen, Michael Sanderling en David Zinman. Zijn vroege samenwerkingen met cellist Boris Pergamenschikow betekenden het ontstaan van een grote voorliefde voor kamermuziek. Tot zijn muzikale partners rekent hij onder meer Juliane Banse, Matthias Goerne, Veronika Eberle, Marie-Elisabeth Hecker, Christian Tetzlaff, Antje Weithaas, Carolin Widmann en Frank Peter Zimmermann. Hij is een frequente gast in de Wigmore Hall in Londen

Helmchen legt in seizoen 2018/19 een focus op Scandinavië, met onder andere zijn debuut met Oslo Philharmonic, maar ook zijn terugkeer bij Danish National Symphony Orchestra en Royal Stockholm Philharmonic Orchestra. Hij maakt ook zijn debuut bij Orchestre Symphonique de Montréal, Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai en Orchestre Philharmonique de Luxemburg. Helmchen vervolgt tevens zijn nauwe samenwerking met Deutsches Symphonie Orchester Berlin onder leiding van Andrew Manze, en keert hij terug bij Boston Symphony Orchestra.

Daarnaast begint hij samen met Frank Peter Zimmermann aan zijn project Beethoven Cycle, waarmee het duo zal optreden in Londen, Berlinj, Dresden, Freiburg, Warschau, Madrid en Bilbao. Hij rond zijn seizoen af met een tournee met Sabine Meyer en blaasensemble.

Martin Helmchen is als artiest exclusief verbonden aan Alpha Classics. Afgelopen jaar kwamen meerdere opnames uit, onder andere zijn solo cd met Beethoven’s Diabelli Variaties, een cd van Schumann’s kamermuziek opgenomen met Marie-Elisabeth Hecker en Antje Weithaas, en een duo cd van Brahms opgenomen met Marie-Elisabeth Hecker. Eerder nam hij vele cd’s op voor Pentatone Classics, met onder meer de pianoconcerti van Mozart, Schumann en Mendelssohn, en kamermuziek van Schubert, Schumann en Brahms.

Helmchen werd geboren in Berlijn in 1982 en studeerde in zijn thuisstad bij Galina Iwanzowa, en aan de Hochschule für Musik Hannover bij Arie Vardie. Ook mag hij William Grant Naboré en Alfred Brendel tot zijn mentoren rekenen. In 2001 won hij het Concours Clara Haskil en in 2006 werd hij onderscheiden met de Credit Suisse Young Artist Award. Sinds 2010 is Helmchen Associate Professor in kamermuziek aan de Kronberg Academy.

www.martin-helmchen.de