Brussels Philharmonic | Nicholas Angelich

Nicholas Angelich

Nicholas Angelich werd geboren in de Verenigde Staten in 1970 en speelde zijn eerste concert al op zevenjarige leeftijd. Hij was nog meer dertien jaar oud, toen hij zijn opleiding begon aan het Conservatoire National Supérieur van Parijs, waar hij studeerde bij Aldo Ciccolini, Yvonne Loriod en Michel Beroff. Ook werkt hij samen met Marie-Françoise Bucquet, Leon Fleischer, Dmitri Bashkirov en Maria Joao Pires. Angelich won in Cleveland de Tweede Prijs van het Concours International R. Casadesus en de Eerste Prijs van het Concours International Gina Bachauer. In Duitsland mocht hij de prijs voor jonge talenten van het Klavierfestival Ruhr in ontvangst nemen uit handen van Leon Fleisher. In 2013 en 2019 won hij hij de Victoire voor instrumentale solist van het jaar.

Angelich debuteerde in 2003 bij New York Philharmonic onder leiding van Kurt Masur. Sindsdien soleerde hij met befaamde orkesten als Orchestre National de France olv Marc Minkowski, Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France olv Paavo Järvi en Krzysztof Urbanski, Orchestre National de Lyon olv David Robertson, Saint Peterspburg Symphony olv Alexandre Dimitriev, Toulouse Orchestre olv Jaap van Zweden en Yannick Nezet-Sequin, Orchestre de chambre de Lausanne olv Christian Zacharias, Dresdner Philharmoniker olv Michael Sanderling, Montreal Symphony, Atlanta Symphony olv Emmanuel Krivine, Rotterdam Philharmonisch Orkest en Seoul Philharmonic olv Myung-whun Chung, London Philharmonic olv Kazushi Ono en Vladimir Jurowski, London Symphony olv David Afkham, Swedish Radio Orchestra olv Daniel Harding, Los Angeles Symphony olv Stephane Denève, Pittsburgh Symphony olv Gianandrea Noseda, Mahler Chamber Orchestra olv Tugan Sokhiev, Mariinsky Theatre Orchestra olv Valery Gergiev; en speelde hij recitals in London, München, Genève, Amsterdam, Brussel, Luxemburg, Rome, Lissabon, Tokio en Parijs. Hij is regelmatig te gast op het Verbier Festival en het festival van Martha Argerich in Lugano.

Als fervent kamermusicus speelt Angelich regelmatig samen met Martha Argerich, Gil Shaham, Yo-Yo Ma, Gautier en Renaud Capuçon, Maxim Vengerov, Akiko Suwanai, Dmitry Sitkovetsky, Joshua Bell, Gérard Caussé, Daniel Müller-Schott, Jian Wang, Paul Meyer, en de kwartetten Ysaye, Prazak, Pavel Haas, Modigliani, en Ebène.

Als bejubeld uitvoerder van het klassieke en romantische repertoire bracht hij de intagrale sonates van Beethoven en de Années de Pèlerinage van Liszt, alsook het repertoire van de 20ste eeuw: Rachmaninov, Prokofiev, Shostakovich, Bartok, Ravel, Messiaen, Stockhausen, Boulez, Tanguy, Mantovani, Trotignon (Different Spaces/ Naïve CD), en Pierre Henry, die zijn Concerto for piano without orchestra opdroeg. In januari 2021 verscheen op Warner Classics een door de pers geprezen album uit met een Prokofiev recital. Eerder verschenen op Harmonia Mundi een Rachmaninov recital, op Lyrinx een Ravel recital, op Mirare het met een ‘Choc de Classica’ bekroonde album met de Années de Pélerinage van Liszt. Ook de op Erato verschenen albums met onder meer een Brahms cyclus met Renaud en Gautier Capuçon werden onderscheiden met een Choc, een Diapason d’Or en een Editor’s Choice van Gramophone.