Brussels Philharmonic | Nicola Piovani

Nicola Piovani

Nicola Piovani is pianist, dirigent en componist en werd in 1946 in Rome geboren, waar hij nog steeds woont en werkt. Een groot deel van Piavani's werk werd gemaakt voor film en theater. Zijn eerste soundtrack dateert uit 1968 en werd geschreven als begeleiding voor beeldmateriaal van een documentairefilm over studentenbewegingen van de faculteit psychologie waar hij studeerde. De beelden werden door een studentencollectief gemaakt en geregisseerd door Silvano Agosti. Piovani's debuut kwam er een jaar later toen hij de volledige soundtrack maakte voor de film 'NP il segreto' van Silvano Agosti.

Na NP, begon Nicola aan een succesvolle carrière: hij schreef muziek voor meer dan 150 films en werkte samen met vele regisseurs waaronder Bellocchio, Monicelli, de broers Taviani, Moretti, Loy, Tornatore, Benigni, Fellini, Jos Stelling, John Irvin, Sergej Bodrov, Eric-Emmanuel Schmitt, Philippe Lioret, Danièle Thompson en Xavier Durringer.

Hij won een Oscar voor de soundtrack van Roberto Benigni’s 'La vita è bella'. Hij kreeg ook verschillende Italiaanse prijzen: drie keer de David di Donatello, vier keer de Colonna Sonora, drie keer de Nastri d’Argento en twee Ciak d’oro. In Frankrijk werd hij twee keer genomineerd voor een César en op het Musique et Cinema Festival van Auxerre kreeg hij de publieksprijs en een bijzondere vermelding van de jury.

In 2008 werd Piovani benoemd tot Chevalier dans l’ordre des Arts et des Lettres door de Franse minister van cultuur.

www.nicolapiovani.it