Brussels Philharmonic | Nikolaj Szeps-Znaider, viool

Nikolaj Szeps-Znaider, viool

You can see why Nikolaj Znaider and Stéphane Denève get on so well [...] both the violin soloist and conductor in this compelling concert from the Brussels Philharmonic clearly share the same fastidious ear for detail and crystal-clear articulation
The Scotsman

Violist en dirigent Nikolaj Szeps-Znaider wordt geroemd om zijn uitzonderlijke muzikaliteit en panache. Dit seizoen is hij Artist in Residence met de Wiener Symfoniker, met wie hij zowel als solist als dirigent een reeks concerten geeft, waaronder zijn debuut als dirigent in het Musikverein en een Europese tournee met Philippe Jordan. Ook vervolgt hij zijn Nielsen project met Odense Symphony Orchestra die hij dirigeert voor een opname van de integrale symfonieën.

Szeps-Znaider werkt nauw samen met London Symphony Orchestra dat hij jaarlijks dirigeert en waarmee hij soleert, onder andere in de opname van de complete Mozart vioolconcerto’s. voor het LSO Live label.

Zijn uitgebreide discografie omvat ook het Nielsen concerto met Alan Gilbert en New York Philharmonic, het Elgar concerto met Sir Colin Davis en Statatskapelle Dresden, en veelbekroonde opnames van de concerto’s van Brahms en Korngold met Wiener Philharmoniker onder leiding van Valery Gergiev, concerto’s van Mendelssohn en Beethoven met Israel Philharmonic onder leiding van Zubin Mehto, het Tweede Concerto van Prokofiev en het concerto van Glazunov met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder leiding van Mariss Jansons, en een dvd van het Mendelssohn concerto met Gewandhausorchester en Riccardo Chailly. Szeps-Znaider heeft ook de complete werken voor viool en piano opgenomen met Yefim Bronfman.

Szeps-Znaider hecht veel waarde aan het ondersteunen van jong muzikaal talent, en was 10 jaar lang de oprichter en artistiek directeur van het jaarlijkse Nordic Music Academy Summer School. Hij is president van de Nielsen Competition, dat elke 3 jaar plaats vindt in Odense in Denemarken.

Hij bespeelt de ‘Kreisler’ Guarneri del Gesù (1741), in bruikleen van het Koninklijk Deens Theater dankzij de steun van het de VELUX Foundations, Villum Fonden en Knud Højgaard Foundation.