Brussels Philharmonic | Nil Venditti

Nil Venditti

Venditti brak door in 2020/21. Ze dirigeerde succesvol met het Orchestre National de Metz,de Irish National Opera en het Orchestre National du Capitole de Toulouse, bij wie ze reeds meermaals dirigeerde. Daarna volgde een debuut bij het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Brussels Philharmonic, Orchestre National de Lille en I Musici de Montréal. Bij het Orchestre National Bordeaux Aquitane maakte ze naast een symfonisch ook haar operadebuut.

Door haar sterke affiniteit met het klassieke kernrepertoire van Haydn, Mozart en Beethoven, breidt ze ook haar werkterrein uit in het operaveld. Zo dirigeert Nil Venditti onder meer Mozarts Così fan tutte en Die Zauberflöte, evenals Peter Maxwell-Davies' The Lighthouse, Verdi's Nabucco en Bizets Carmen. In het voorjaar van 2022 dirigeert ze Donizetti's L'elisir d'amore in Bordeaux en keert ze terug naar de Irish National Opera voor een productie van Puccini's Tosca.

Venditti is een voorstander van het vinden van inclusieve relaties met een nieuw publiek. Zo heeft ze Nicola Campogrande's Concerto for Audience and Orchestra gedirigeerd, waarvoor het publiek kazoos en in plastic verpakte pepermuntjes krijgt om in interactie te gaan met het orkest. Ze dirigeerde het werk voor het eerst voor een openluchtpubliek van 2.000 mensen in Matera, Italië, in 2016, en met het Slovenian Philharmonic Orchestra in september 2019.

Nil Venditti studeerde directie aan de Zürcher Hochschule der Künste onder leiding van Johannes Schlaefli. Ze volgde de Conducting Academy verbonden aan het Pärnu Music Festival onder Paavo Järvi, Neeme Järvi en Leonid Grin in 2017 en 2018, evenals de Gstaad Conducting Academy in 2016 en 2019. In Italië vervolledigde zij zich als celliste bij Francesco Pepicelli en als dirigente bij Marcello Bufalini.

Venditti ontving in 2015 op 20-jarige leeftijd de eerste prijs op de nationale Premio Claudio Abbado for Young Musicians en won twee prijzen op de Jeunesses Musicales-wedstrijd in Boekarest in 2017.