Brussels Philharmonic | Otto Derolez

Otto Derolez

concertmeester

Otto Derolez is sinds 1999 concertmeester van Brussels Philharmonic. Hij wordt gerekend tot de meest vooraanstaande violisten van België, en is sinds 2012 ook Faculty Professor bij YOA Orchestra of the Americas, waarmee hij over heel de wereld jongeren uit meer dan 25 landen coacht.

Otto maakte zijn debuut bij Brussels Philharmonic met Ein Heldenleben van Richard Strauss onder leiding van Frank Shipway. Met dit orkest creëerde Otto Derolez in 2000 ook het Vioolconcerto van de jonge, ophefmakende componist, Jeroen D'hoe.

Otto Derolez studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Brussel, bij professoren als Rudolf Werthen, Kati Sebestyen en Philippe Hirschhorn, en vervolmaakte zich bij Meester André Gertler. Onder diens hoede behaalde hij het Diploma aan de Internationale Musikakademie für Solisten (IMAS) te Wolfenbüttel. Ook Prof. Yfrah Neaman gaf hem zijn steun en toewijding.

Op 16-jarige leeftijd werd Otto lid van I Fiamminghi, waarmee hij in ’s werelds belangrijkste muziekcentra optrad. In 1992 werd hij concertmeester bij de Beethoven Academie te Antwerpen, waarmee hij soleerde in onder andere n Mozart’s Concertante Symfonie onder leiding van Christopher Hogwood en Luciano Berio’s Corale onder leiding van Lucas Vis. In 1997 keerde Otto Derolez terug naar zijn roots en werd concertmeester bij I Fiamminghi.

Van 1992 tot 2009 was Otto eerste violist van het Prometheus Ensemble. Met dit ensemble bracht hij tal van cd’s uit met onder meer het Octet en Forellenkwintet van Schubert, L'Histoire du Soldat van Stravinsky, Schönberg’s Eerste Kammersymfonie en Verklärte Nacht.

Behalve concertmeester van Brussels Philharmonic is Otto ook Faculty Professor van YOA-Orchestra of the Americas. Bestaande uit talentvolle jonge musici uit meer dan 25 landen brengt YOA jonge talenten samen met professionals uit de meest prestigieuze orkesten ter wereld. In Chili vond het eerste Festival Internacional de Cuerdas Maestro Otto Derolez plaats, in La Casona Cultural de Panguipulli. In samenwerking met YOA Global Leadership Programme (GLP) en de Corporación de Adelanto Amigos de Panguipulli kregen twintig talentvolle, jonge violisten, de kans om samen te werken met en te studeren bij Otto, gedurende een intensieve muzikale week.