Brussels Philharmonic | Peter Eötvös

Peter Eötvös

Componist, dirigent en onderwijzer Peter Eötvös combineert alle drie de rollen in een spraakmakende carrière. Zijn muziek wordt regelmatig uitgevoerd door orkesten en hedendaagse muziekensembles, en op festivals over heel de wereld. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Peter Eötvös in 2019, staan in de herfst van seizoen 2019-20 verschillende hoogtepunten op het programma, onder meer concerten met Berliner Philharmoniker als deel van de Berliner Festspiele Festival, alsook met Brussels Philharmonic, Czech Philharmonic en Helsinki Philharmonic Orchestra. In de lente van 2020 is Eötvös in residentie bij het Tongyeong International Music Festival en keert hij terug naar de Wiener Staatsoper voor hernemingen van zijn gevierde opera Three Sisters.

Doorheen seizoen 2019-20, dirigeert Peter Eötvös aan aantal wereld- en regionale premières van zijn eigen werken: onder meer het vioolconcerto Alhambra met Berliner Philharmoniker en Isabelle Faust, het contrabasconcerto Aurora met Karajan-Academy en Matthew McDonald, aanvoerder contrabas van Berliner Philharmoniker. Zijn meest recente kamermuziekwerk, Secret Kiss (naar Alessandro Baricco’s roman Zijde), wordt uitgevoerd door Ensemble Musikfabrik en Ryoko Aoki in Berlijn, Keulen en Boedapest, en zal voor het eerst in Korea worden uitgevoerd tijdens het Tongyeong International Music Festival.

De werkzaamheden als dirigent van Peter Eötvös’ worden gekenmerkd door zijn duurzame relaties met de meest vooraanstaande orkesten, operahuizen en nieuwe muziekensembles in Europa. Van 1985 tot 2011 was hij vast verbonden aan het Radio Kamerorkest Hilversum, BBC Symphony Orchestra, Gothenburg Symphony, Budapest Festival Orchestra, Radio-Sinfonieorchester Stuttgart des SWR en Radio-Symphonieorchester Wien.

Beschouwd als een van de vooraanstaande vertolkers van hedendaagse muziek, voerde Eötvös vele concerten uit met het Stockhausen Ensemble tussen 1968 en 1976, en werkte hij samen met de electronische muziekstudio van het WDR Funkhausorchester Köln tussen 1971 en 1979. In 1978 werd hij op uitnodiging van Pierre Boulez benoemd tot muziekdirecteur van het Ensemble Intercontemporain, een post die hij aanhield tot 1991. In 2015 leidde hij het London Symphony Orchestra in de viering van de 90ste verjaardag van Boulez, en in 2018 nam hij deel in grote presentaties van de muziek van Stockhausen.

Peter Eötvös componeerde nieuwe muziek voor de meest prestigieuze orkesten, waaronder Berliner Philharmoniker (Cello Concerto Grosso, 2011), New York Philharmonic (Senza Sangue, 2015), Wiener Philharmoniker (Halleluja – Oratorium balbulum, 2016 op het Salzburg Festival) en het Koninklijk Concertgebouworkest (Multiversum, 2017). Zijn derde vioolconcerto, genaamd Alhambra en opgedragen aan Isabelle Faust, ging in wereldpremière op het Granada Festival in juli 2019 (Mahler Chamber Orchestra onder leiding van Pablo Heras-Casado) en werd vervolgens gedirigeerd door de componist zelf tijdens een uitvoering van BBC Symphony Orchestra op BBC Proms Festival 2019.

In 2017 and 2018 werd zijn orchestrale requiem Alle Vittime Senza Nome, een reflectie op de migratiecrisis in Europa, geschreven en uitgevoerd in opdracht van de vier grote instellingen in Italië: Associazione Orchestra Filarmonica della Scala, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai en Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino. In seizoen 2018-19 was Peter Eötvös Capell-Compositeur van Staatskapelle Dresden, een van Europa’s oudste en voornaamste orkesten, waar zijn orkestrale en kamermuziek werd uitgevoerd in een serie van zes concerten doorheen het seizoen.

Peter Eötvös’ opera’s Senza Sangue, Paradise Reloaded (Lilith), Love and Other Demons, Angels in America en Golden Dragon volgenden op zijn kaskraker Three Sisters en worden wereldwijd opgevoerd, van Buenos Aires tot Jekaterinburg.

Naast zijn carrière als componist en dirigent, hecht Eötvös evenveel waarde aan zijn activiteiten als onderwijzer, met name met zijn Peter Eötvös Contemporary Music Foundation. De Foundation werd opgericht in 2004 en is de plaats waar hij speciale mentor-programma’s organiseert voor componisten en dirigenten.

De composities van Eötvös zijn uitgebracht op labels zoals BMC, Naïve, BIS, Deutsche Grammophon, ECM, KAIROS en Col Legno, en zijn muziek wordt uitgegeven door Schott Music Mainz, Ricordi Berlin, Editio Musica Budapest en Salabert Editions Paris.

Hij is lid van de Akademie der Künste in Berlijn, Széchenyi Academy of Literature and Arts in Boedapest, Sächsische Akademie der Künste in Dresden, Royal Swedish Academy of Music en de Koninklijke Vlaamse Academie van België, en is een Honorary Academician van Santa Cecilia.

Peter Eötvös is onderscheiden met vele prijzen en benoemingen, onder andere Officier et Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres, de Hongaarse Kossuth Prize, Bartók Prize, en Royal Philharmonic Society Music Award. Hij ontving ook de Cannes Classical Living Composer Award en Pro Europa Composition Prize. In 2011, krijg hij op de Biennale di Venezia de Gouden Leeuw voor zijn levenswerk in de muziek. In 2015 werd hij onderscheiden met de Order of Saint Stephen van de president van Hongarije. In 2016 ontving hij de Grand Prix artistique de la Fondation Simone et Cino Del Duca van de Académie des Beaux-arts en in 2018 ontving hij de Goethe Medaille van de Federale Republiek van Duitsland.