Brussels Philharmonic | Rafał Blechacz, piano

Rafał Blechacz, piano

a very honest, extraordinary and sensitive artist
Martha Argerich

Rafał Blechacz is winnaar van de prestigieuze Gilmore Artist Award 2014 – een prijs die om de vier jaar wordt uitgereikt aan uitzonderlijke artiesten. Blechacz wordt beschouwd als de beste Chopin vertolker van zijn generatie. In 2005 won hij glansrijk alle prijzen van de 15de Frédéric Chopin International Piano Competition, en sindsdien is de jonge Poolse pianist een gevestigde naam binnen de internationale muziekwereld, geliefd door zowel pers als publiek om zijn diepzinnige en virtuoze interpretaties.

Blechacz soleert regelmatig met gerenommeerde orkesten, onder meer London Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Orchestre de Paris, Mahler Chamber Orchestra, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, NDR Elbphilharmonie Orchester, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestra dell 'Accademia di Santa Cecilia, Tonhalle-Orchester Zürich, Minnesota Orchestra, en Detroit Symphony Orchestra. Hij speelt recitals over heel de wereld, in zalen zoals de Philharmonie Berlin, Prinzregententheater in Munich, Salle Pleyel in Parijs, Wigmore Hall London, Concertgebouw Amsterdam, La Scala Milan, Vienna Konzerthaus en BOZAR in Brussel, alsook in New York, Boston, Atlanta, Vancouver, Tokio, Korea en Taiwan.

Hoogtepunten van seizoen 2018-19 omvatten concerten hr-Sinfonieorchester en Mozarteumorchester Salzburg, alsook een Europese tournee met Orchestre Symphonique de Montréal. In recital is hij te horen in onder meer Town Hall Birmingham, Beethovenhaus Bonn, Teatro Filarmonico in Verona, en keert hij terug in de Wigmore Hall London, Philharmonie Berlin, Konzerthaus Dortmund enexc Tonhalle Zürich.

Rafał Blechacz is als artiest exclusief verbonden aan Deutsche Grammophon. Zijn debuutalbum met de Preludes van Chopin bereikte platinumstatus in Polen, en werd bekroond met een Echo Klassik en Diapason D’Or. Zijn opname van de beide Chopin concerto’s met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Jerzy Semkow werd onderscheiden met een Preis der Deutschen Schallplattenkritik. In 2012 verscheen zijn cd met werken van Debussy en Szymanowski, uitgeroepen tot ‘Recording of the Month’ door Gramophone Magazine en ‘Solo Recording of the Year’ door Echo Klassik. Hierop volgden de veelgeprezen albums met de Polonaises van Chopin (2013) en solowerken van J.S Bach (2017).

Blechacz werd geboren in 1985 en begon zijn piano-opleiding op vijfjarige leeftijd aan de Artur Rubinstein State School of Music in Bydgoszcz. In 2007, studeerde hij af aan de Feliks Nowowiejski Academy of Music in Bydgoszcz bij professor Katarzyna Popowa- Zydroń. Drie jaar later verzilverde hij in Italië de Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana, een prijs jaarlijks uitgereikt door een internationale jury van muziekrecensenten aan jonge musici met buitengewone muzikale verdiensten. In 2015 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Polonia Restituta.

www.blechacz.net