Brussels Philharmonic | Rumon Gamba

Rumon Gamba

De Britse dirigent Rumon Gamba is regelmatig te gast bij de orkesten van de BBC en stond al vaak op de BBC Proms. Hij was chef-dirigent en muziekdirecteur van de NorrlandsOperan (2008-2015), chef-dirigent van Aalborg Symfoniorkester (2011-2015), en chef-dirigent en muziekdirecteur van Iceland Symphony Orchestra (2002-2010).

Dit seizoen is Gamba gast-dirigent bij onder meer Rotterdam Philharmonic Orchestra, Gothenburg Symphony, BBC Philharmonic, Bilkent Symphony, Szczecin Philharmonic en WDR Rundfunk. Ook dirigeert hij Rigoletto bij de Scottish Opera in een regie van Matthew Richardson. Als operadirigent stond hij al eerder op de bok voor Carmen, La bohème, Otello en Candide. Ter ere van de viering van Umeå als Europese Culturele Hoofdstad 2014, dirigeerde hij NorrlandsOperan in een openlucht productie van Elektra van La Fura dels Baus.

Als voorvechter van nieuwe muziek, dirigeerde Gamba vele wereldcreaties, waaronder Nico Muhly’s Two Boys aan de English National Opera en Brett Dean’s Viola Concerto met de componist zelf en BBC Symphony Orchestra; ook dirigeerde hij de première van Mark-Anthony Turnage’s Blood on the Floor en Scherzoid met NorrlandsOperan, en de Australische première van de originele versie van Sibelius’ Symphony No.5 met Queensland Symphony Orchestra. In 2017 mocht hij een BBC commissie dirigeren van Michael Gordon voor het jazzensemble ‘Bang on a Can All-Stars’ samen met het Proms Youth Ensemble.

Gamba is exclusief verbonden aan het label Chandos, voor wie hij vele opnames realiseerde: de serie D’Indy’s Orchestral Works met Iceland Symphony Orchestra (genomineerd voor Grammy Award), opnames van de muziek van de Zweedse componist Dag Wirén met Iceland Symphony Orchestra en het album British Tone Poems Vol. 1 met BBC National Orchestra of Wales.

Rumon Gambda studeerde aan de Royal Academy of Music bij Colin Metters en was de eerste directiestudent ooit om de DipRAM te ontvangen. In 1998 was hij winnaar van de Lloyds Bank BBC Young Musicians Conductors Workshop, waarna hij assistent en associate conductor werd van BBC Philharmonic. In 2017 werd hij benoemd tot Fellow aan de Royal Academy of Music.