Brussels Philharmonic | Saleem Abboud Ashkar

Saleem Abboud Ashkar


De Palestijns-Israelische pianist Saleem Abboud Ashkar maakte zijn debuut in Carnegie Hall op 22-jarige leeftijd en heeft sindsdien een internationale carrière opgebouwd. Recente concerto hoogtepunten zijn bij het Orchestre de la Suisse Romande, Konzerthausorchester Berlin, MDR Symphony Orchestra Leipzig en het St Louis, Vancouver en Tokyo Metropolitan Symphony Orchestras.

Ook trad hij op met het Wiener Philharmoniker, Koninklijk Concertgebouworkest, London Symphony Orchestra, Detroit Symphony Orchestra, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin en het Orchestre National de Lyon. Saleem heeft een goede band met vele, belangrijke componisten zoals: David Afkham, Daniel Barenboim, Riccardo Chailly, Jakub Hrůša, Pietari Inkinen, Fabio Luisi, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Kazushi Ono en Nikolaj Szeps-Znaider.

Als toegewijde recitalist en kamermuzikant, heeft Saleem een sterke reputatie als Beethovenspecialist en recent bracht hij een complete Sonate cyclus in Praag, Duisburg en in het Konzerthaus Berlin.

Saleem is artistiek directeur van het Galilee Chamber Orchestra, gevormd met studenten en jonge professionals om samenwerking tussen de Arabische en Joodse gemeenschappen te bevorderen in Israël. Dit orkest groeide uit de Polyphony Foundation, opgericht door zijn broer. Saleem werkt met hen samen als dirigent en solist. Hij is sterk begaan met enkele andere educatieve projecten, zoals de Al-Farabi Music Academy in Berlijn – waarvan hij medeoprichter is – die werkt met jongeren die geen toegang hebben tot muziekeducatie.

Voor Decca Records bracht hij verschillende opnames uit zoals de Mendelssohn Piano Concerto’s met het Leipzig Gewandhaus en Chailly plus twee Beethoven Concerto’s met de NDR Elbphilharmonie en Ivor Bolton. Saleem neemt ook de complete Beethoven Piano Sonate cyclus op voor Decca.