Brussels Philharmonic | Samy Moussa

Samy Moussa

Componist en dirigent Samy Moussa (°1984, Montreal) werkt regelmatig samen met vele orkesten en ensembles, onder andere met Radio Symphonieorchester Wien, Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Radio-Sinfonie-Orchester Frankfurt, Orchestre symphonique de Montréal, CBC Radio Orchestra Vancouver en Vancouver Symphony Orchestra. In 2010 werd Samy Moussa benoemd tot muziekdirecteur van Ensemble INDEX in München.

De muziek van Samy Mousa staat gekend om haar helderheid en kracht, alsook de verfijnde orkestratie. Zijn orkestwerken worden regelmatig utigevoerd door gerenommeerde musici zoals Kent Nagano, die 5 opdrachtwerken heeft besteld voor het Orchestre symphonique de Montréal, waaronder A Globe Itself infolding (2014) en zijn Symphonie n°1 Concordia (2016-17).

Samy Moussa studeerde compostie en directie José Evangelista aan de Universiteit van Montreal, bij Paolo Bellomia in Tsjechië, en bij Matthias Pintscher en Pascal Dusapin aan de Hochschule für Musik und Theater München. In het kader van het Summer Sounds Festival werd hij uitgenodigd om te studeren in Finland bij Magnus Lindberg en Kaija Saariaho.

In 2012 ontving Samy Moussa de Bayerischen Kunstförderpreis 2012 voor zijn werk met het Ensemble INDEX en in 2013 Composer’s Prize van de Ernst von Siemens Music Foundation. In 2015 werd hij in Quebec uitgeroepen tot Componist van het Jaar 2015. In datzelfde jaar schreef hij in opdracht van Pierre Boulez een nieuw orkestwerk – Crimson – voor het Festival de Lucerne. In 2017 mocht hij uit handen van Christoph Eschenbach de Prix Hindematih ontvangen. Zijn muziek wordt uitgegeven door Éditions Durand (Universal Music Publishing Classical).