Brussels Philharmonic | Trio Zadig

Trio Zadig

Met elf internationale prijzen op zak weet het Trio Zadig hoe het zijn publiek kan blijven boeien met virtuositeit, onweerstaanbaar enthousiasme en elegantie. Vriendschap staat centraal voor het Trio Zadig en zorgt voor kracht en echtheid. Boris Borgolotto en Marc Girard Garcia, ware jeugdvrienden, studeerden samen samenspel aan het Conservatoire National Supérieur de Paris, later aan de Universiteit voor Muziek in Wenen. Op hun terugweg naar Frankrijk kwamen ze Ian Barber tegen, een Amerikaans pianist van de klas van André Watts aan de Universiteit van Indiana. De vonk slaat onmiddellijk over tussen de drie mannen en ze beslissen om hun talenten te bundelen en het Trio Zadig op te richten.

De naam van het trio werd gekozen naar een gekend personage van Voltaire: Zadig (Hebreeuws: ‘de rechtvaardige’ en Arabisch ‘de echte’). De energie en jeugdigheid waarmee het trio zijn kamermuziek interpreteert, reflecteren de avonturen van Zadig: soms amusant, dan weer serieus, maar steeds boeiend. Het succes van Trio Zadig bleef niet op zich wachten, op enkele jaren tijd ontving het trio talrijke prijzen, waaronder de eerste prijs op de Europese wedstrijd Fnapec Musiques d’Ensemble – in de voetstappen van gerenommeerde ensembles als Quatuor Ysaÿe, Quatuor Ebène en Trio Wanderer – maar ook de de tweede prijs op de Fischoff Competition in de VS. Momenteel verblijft het trio in residentie in de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Ook is het het eerste trio in residentie van ProQuartet, van de Fondation Singer-Polignac te Paris en van de ‘Le Dimore del Quartetto’ in Italië.

Trio Zadig trad al op over de wereld, van de Verenigde Staten tot Taiwan, in prestigieuze zalen zoals Wigmore Hall, Shangai City Theater, de Eslite Hall van Taipei, Salle Cortot en de Philharmonie de Paris, de Bozar in Brussel, de Bridgewater Hall in Manchester… Parallel met dit uitdagende schema ontmoette het Trio Zadig tal van grote artiesten die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de muzikale expressie van het ensemble: Ivry Gitlis en Menahem Pressler om twee namen te noemen.

Als gevolg van het bijzondere begin van het trio, verscheen Trio Zadig op Mezzo TV en wordt het uitgenodigd bij verschillende radiozenders: France Musique, France Inter, Musiq’ 3 RTBF, RTS2 verwelkomden het trio op hun radiogolven. Ook blijft het ensemble zich inzetten voor sociaal en humanitair geëngageerde projecten, in het bijzonder concerten in scholen en in detentiecentra. Vol frisheid en durf geeft het Trio Zadig levenslust aan zijn repertoire, gaande van Haydn tot werken van hedendaagse componisten. De diepgang en oprechtheid van hun interpretatie en hun poëtische spel zorgen voor beklijvende optredens. Net als de held van Voltaire lijkt het Trio Zadig een lang en avontuurlijk leven in te gaan.