Brussels Philharmonic | Victorien Vanoosten

Victorien Vanoosten

Dirigent en pianist Victorien Vanoosten is vanaf 2019 muziekdirecteur van het Orchestre de Neuchâtel in Zwitserland. Daarnaast is hij de vaste dirigent van Orchestre Symphonique du Pays Basque en van DEMOS, een Frans sociaal project en equivalent van El Sistema, opgericht door de Philharmonie de Paris. Gedurende seizoen 2018-19 was hij assistent-dirigent van Daniel Barenboim aan de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn.

In seizoen 2019-20 dirigeert Vanoosten nieuwe producties van Reine de Saba van Gounod en Carmen van Bizet aan de Opéra de Marseille, alsook een nieuwe productie van La Traviata in St. Etienne. Hij dirigeert het nieuwjaarsconcert van Brussels Philharmonic en keert terug bij zijn orkesten in Frankrijk en Zwitserland met een brede waaier aan symfonisch en opera repertoire.

Aan de Berlin Staatsoper dirigeerde Vanoosten uitvoeringen van Cherubini's Médée met Sonya Yoncheva in de titelrol, en Bizet's Pêcheurs de perles in een productie van Wim Wenders. In 2014 werd hij aangesteld als assistent-dirigent aan de Opera van Marseille Opera en werd hij associate van muziekdirecteur Lawrence Foster. Aan de Opéra National de Paris dirigeerde Vanoosten Ring des Nibelungen van Wagner. Zijn uitvoeringen van met name het Frans repertoire, waaronder Manon, Hamlet, Hérodiade en André Messager's Madame Chrysanthème, zijn veelgeprezen, alsook zijn leiding van de balletuitvoeringen van Le Sacre du Printemps en Prélude à l'après-midi d'un faune.

Victorien Vanoosten dirigeerde verschillende programma‘s tijdens het inauguraal weekend van de Philharmonie de Paris, onder meer een concert met Lang Lang. Hij werkte ook al samen met Orchestre de Chambre de Paris en Staatskapelle Berlin, en met vele vermaarde solisten waaronder Olga Peretyatko, Stéphanie d'Oustrac, Karine Deshayes, Sabine Devieilhe, Marianne Crebassa, Rolando Villazón en Michael Volle.

In 2015 kwam het eerste piano solo album uit van Victorien Vanoosten met daarop zijn eigen transcripties van orkestrale werken van Debussy, Stravinsky, Duruflé, Saint-Saëns en Ravel. Tussen 2010 en 2015 was hij artistiek redacteur van "La boîte à musique," een programma over klassieke muziek op Franse nationale televisie, en was hij regelmatig te gast bij Radio France en Radio Classique.

Victorien Vanoosten groeide op in Lille, en studeerde piano aan het conservatorium van Parijs in de klas van Michel Béroff, en directie in Parijs en Helsinki bij Esa-Pekka-Salonen, Alain Altinoglu, Leif Segerstam, David Zinman, Peter Eötvös, en Pierre Boulez. In 2016 won hij de ADAMI Conducting Competition. Vanoosten ontving studiebeurzen van onder meer Société Génerale Mécénat Musical en Fondation Banque Populaire.