Brussels Philharmonic | Wies de Boevé, contrabas

Wies de Boevé, contrabas

Wies de Boevé is een van de meest succesvolle contrabassisten van Europa. Als eerste prijs winnaar van maar liefst zes grote, internationale wedstrijden waaronder de ARD-wedstrijd München 2016, de Bottesini-wedstrijd 2017 in Crema en de Deutscher Musikwettbewerb 2015 staat hij bekend om zijn geraffineerd spel, zijn frisse muzikaliteit met kritisch blik op de partituur en zijn ronde toongeving.

Hij werd geboren in Mechelen en begon zijn contrabasstudies aan het conservatorium van Antwerpen bij Lode Leire. Wies werd al snel opgemerkt door Maurice Aerts die hem van dichtbij volgde en aanspoorde zijn muzikale horizonten immer te verruimen. Hij vervolgde zijn opleiding in Zürich bij Duncan McTier en won aansluitend een plaats in de Karajan-Orchesterakademie van de Berliner Philharmoniker, waar hij orkestervaring opdeed in dit gerenommeerd orkest en er les kreeg van de solobassisten Janne Saksala en Esko Laine. Tegelijkertijd behaalde hij het solistendiploma bij Božo Paradžik in Luzern en even later sloot hij zijn studies af met het prestigieuze Konzertexamen aan de Berlijnse Hochschule der Künste "Hanns Eisler" bij Matthew McDonald.

Wies houdt ervan de contrabas in al zijn facetten te tonen en ook de vaak onbekende, solistische muziek voor dit instrument op het podium te brengen. Zo speelde hij contrabasconcerti met onder meer het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks München, het Konzerthausorchester Berlin, het Münchner Kammerorchester, het Luzerner Sinfonieorchester, het Thessaloniki State Symphony Orchestra en werd daarbij steeds bejubeld door zowel critici als publiek. Recitals met pianiste Tomoko Takahashi en kamermuziek waarbij de contrabas een speciale rol inneemt, vervolledigen zijn solistisch optreden.

Daarnaast is Wies ook als musicus in de orkestwereld zeer actief. Hij is sinds 2015 co-solocontrabassist in het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks München onder leiding van chefdirigent Mariss Jansons. Daarnaast speelde hij ook met andere toporkesten zoals bij de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam en het London Symphony Orchestra. Hij geeft les aan de Zürcher Hochschule der Künste en de Hochschule für Musik und Theater München, geeft regelmatig masterclasses en is coach van de musici van het European Union Youth Orchestra.