Brussels Philharmonic | 2018-2019: Nieuw seizoen!

2018-2019: Nieuw seizoen!

Brussels Philharmonic stelt vandaag seizoen 2018-19 voor. Een nieuw seizoen dat het orkest, 20 jaar na de verzelfstandiging, toont als een sterk ensemble dat veelzijdigheid, innovatieve creativiteit en virtuositeit hoog in het vaandel draagt. Dat vertaalt zich in een seizoen met een duidelijke focus op de brede een verdiepende aanwezigheid in thuishaven Brussel, en een intensieve samenwerking met Concertgebouw Brugge.

Onder leiding van muziekdirecteur Stéphane Denève zal het orkest een seizoen brengen vol wereldsterren, groot symfonisch repertoire en 21ste-eeuwse muziek. Met als hoogtepunt het debuut van Brussels Philharmonic in het legendarische Carnegie Hall in New York. Op het menu staat een signatuur programma: 21ste-eeuwse muziek (Guillaume Connesson), concerti met een topsolist (violist Nikolaj Znaider) en werk van de grote Franse en Russische meesters (Roussel, Ravel, Prokofiev).

Brussels Philharmonic in Brussel…. en Brugge!

Brussels Philharmonic en Flagey zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De voorganger van het orkest mocht in de historische studio’s van Flagey grote namen ontvangen zoals Bartók, Milhaud, Prokofiev en Stravinsky. Toen al droeg het orkest muziek van de eigen tijd hoog in het vaandel, en bracht het een diverse programmatie op het podium én de radio. En dat doet het orkest vandaag de dag nog steeds, met een zeer gevarieerd aanbod, een duidelijke keuze om 21ste-eeuwse muziek te brengen, en wereldsterren die graag naar het orkest én Brussel komen.

Samen met Flagey wil Brussels Philharmonic ook een motor zijn om de levendige buurt rondom het gebouw meer in de kijker te zetten. De uitgebreide omkadering rond concerten nodigt iedereen uit om niet alleen van Brussels Philharmonic, maar ook van Brussel te komen genieten!

Nieuw volgend seizoen is een intensieve samenwerking met Concertgebouw Brugge. Dit internationaal muziek- en kunstencentrum zet in op creatie, creativiteit en interactie met kunstenaars, en wil zo een verscheiden publiek raken, betrekken en helpen ontdekken. Een duidelijk gemeenschappelijk streven met Brussels Philharmonic, dat doorheen 2018-19 maar liefst 10 concertavonden te horen zal zijn op het Brugse podium.

Ontdek alle concerten in Brugge

Al vele jaren is Brussels Philharmonic een graag geziene gast in ons huis. Klassieke programma’s worden vlot afgewisseld met projecten die bij onze thematische programmering aansluiten. Ik kijk uit naar The Planets van Gustav Holst met NASA-beelden, in het kader van ons kosmisch seizoen, en verheug me op de samenwerking van het orkest met heel wat topsolisten zoals Martin Helmchen, die onze nieuwe Steinway zal inwijden!”
Jeroen Vanacker, artistiek directeur Concertgebouw Brugge

Onmiskenbare stempel van Stéphane Denève

Eerder dit jaar tekende Stéphane Denève bij voor zijn tweede termijn als muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Het succesvolle partnerschap tussen dirigent en orkest wordt gekenmerkt door een ambitieus artistiek project, ondersteund door solisten uit de wereldtop (komend seizoen onder meer Leonidas Kavakos en Nikolai Lugansky) en met een duidelijke focus op 21ste-eeuwse muziek (het repertoire van CffOR, het Centre for Future Orchestral Repertoire). De stempel van Denève is doorheen het nieuwe seizoen onmiskenbaar, en wordt in 2018-19 vormgegeven door twee leidraden: poëzie en kosmos.

Ontdek alle concerten met Stéphane Denève

Doorheen het seizoen brengen wij tal van werken geïnspireerd door de kosmos: Solar Storm van Waksman, Le Roi des étoiles van Stravinsky, The Planets van Holst, Star Wars van Williams, de Nocturne van Moussa... Maar ook een schare aan muziek geïnspireerd door poëzie: Le poème de l'extase van Scriabin, Poème van Chausson, symfonische gedichten van Strauss, L’Apprenti sorcier van Dukas, The Age of Anxiety van Bernstein, om er maar enkele te noemen... Een dialoog tussen de betekenis van klanken en de muzikale zin van woorden, als een prachtig liefdesverhaal tussen woord en muziek
Stéphane Denève, muziekdirecteur Brussels Philharmonic