Brussels Philharmonic | album Bill Frisell: Orchestras ft. Brussels…

album Bill Frisell: Orchestras ft. Brussels Philharmonic

Bill Frisell: Orchestras is nu uit op Blue Note Records!

De nieuwe dubbele LP van gitarist Bill Frisell, Orchestras, documenteert twee inspirerende concerten met arrangementen van Michael Gibbs voor het Bill Frisell Trio met bassist Thomas Morgan en drummer Rudy Royston. Het eerste concert is met het bijna 60-koppige Brussels Philharmonic onder leiding van Alexander Hanson, en het tweede met het 11-koppige Umbria Jazz Orchestra onder muzikale leiding van Manuele Morbidini.

"Het idee is dat we ons steeds op de rand bevinden van wat we kennen, of buiten dat domein van het gekende, op een onbekend terrein. We speelden steeds wat er in onze verbeelding opkwam."
- Bill Frisell

Met het album Orchestras, dat op 19 april verscheen op Blue Note Records, blijft Frisell de grenzen van jazz herdefiniëren. Frisell heeft steeds een orkestraal denken geprojecteerd met een opmerkelijk gevoel voor harmonie, een uniek talent voor melodievoering en een scherpzinnige overdracht van emoties door middel van dynamiek. Beluister het album en ontdek hoe hij die symfonische evocaties werkelijkheid maakt.
album op Blue Note Records
--

Bill Frisell: Orchestras LP1
1. Nocturne Vulgaire / Brussels Philharmonic
2. Lush Life / Brussels Philharmonic
3. Doom / Brussels Philharmonic
4. Rag / Brussels Philharmonic
5. Throughout / Brussels Philharmonic
--
1. Electricity / Brussels Philharmonic
2. Sweet Rain / Brussels Philharmonic
3. Richter 858, No. 7 / Brussels Philharmonic
4. Beautiful Dreamer / Brussels Philharmonic

Bill Frisell: Orchestras LP2
1. Lookout for Hope / Umbria Jazz Orchestra
2. Levees / Umbria Jazz Orchestra
3. Strange Meeting / Umbria Jazz Orchestra
--
1. Doom / Umbria Jazz Orchestra
2. Electricity / Umbria Jazz Orchestra
3. Monica Jane / Umbria Jazz Orchestra
4. We Shall Overcome / Umbria Jazz Orchestra

The New York Times lauwert het album omwille van de unieke mix van uitgebreide orkestrale manoeuvres. De arrangementen van Gibbs worden beschreven als "dens maar tegelijkertijd ook ruim," en bieden het perfecte decor voor het trio om naadloos te interageren met Brussels Philharmonic.
"Initiatieven als deze kunnen gemakkelijk ten prooi vallen aan logheid en onverfijndheid, maar ‘Orchestras’ voelt uitgebalanceerd en natuurlijk aan. De arrangementen van Gibbs, dens maar tegelijkertijd ook ruim, staan Frisell, bassist Thomas Morgan en drummer Rudy Royston toe om behendig door de texturen te weven. [...] Luister hoe het trio en het Brussels orkest elkaar uitbreiden en naar een hoger niveau tillen in Frisells ‘Throughout’ en ‘Richter 858, No. 7’."