Brussels Philharmonic | poëzie voor Scriabin

poëzie voor Scriabin

poëzie voor Scriabin

een bloemlezing samengesteld door Muntpunt

Alexander Scriabin is een poëtisch componist, zijn muziek is allesomvattend, mystiek en vooral: transcendentaal.

“Le divin poème staat voor de groei van de menselijke geest wanneer deze wordt bevrijd van legendes en mysteries, door het pantheïsme heen gaat en uiteindelijk zijn vrijheid en eenheid met het universum bereikt." - Scriabin

De componist doopt zijn Derde Symfonie om als "Le divin poème" maar gebruikt daarbij geen tekst. We vroegen aan Muntpunt om op zoek te gaan naar de juiste woorden: ontdek hieronder de bloemlezing samengesteld voor het concert.

live in de concertzaal

Wil je Scriabin live in de concertzaal horen? Ontdek zijn Derde Symfonie met Brussels Philharmonic op 21 & 22 december.

[info & tickets]
[lees ook: programmatoelichting]
[longread: Scriabin onder de loep]

Die minne es al
Hadewijch

Hadewijch is een ‘heilich glorieus wijf’, zo beschreef een tijdgenoot de dertiende-eeuwse Brabantse mystica. Met Die minne es al ontmoet je Hadewijchs minnemystiek: extreme begeerte naar het één zijn met God drijft haar tot krachtige gedichten, liederen, brieven en visioenen.

Vanden XII beghinen
Jan van Ruusbroec

Deze schrijver van Brusselse oorden, ook wel 'de Wonderbare' genoemd, is de mysticus bij uitstek van de Zuidelijke Nederlanden. Vanden XII beghinen beschrijft de hoogste beschouwingen over de Heilige Drievuldigeid en over de liefde. Hij vangt aan met poëzie, stapt al snel over naar proza, en laat gaandeweg rijmschema's de vrije loop.

Gedichten
John Donne


Over naar Terra Anglica: John Donne is een Engelse metafysische dichter. Zijn gedichten zijn snugger, vaak dubbelzinnig en met verrassende metaforen. Snuister door zijn liefdespoëzie en laat je verbazen door onverwachte keuzes en misleidende logica.

Verzamelde gedichten
Erik Van Ruysbeek

Van Ruysbeek gaat met zijn werk op zoek naar mystieke ervaringen en de daarmee samenhangende universele eenheid. Zijn idee is spiritueel getint; niet door religie geïnspireerd maar wel door filosofieën uit het Verre Oosten.

Liefdesgedichten
Djalal Al-Din Roemi

Ook de Islamitische mysticus Djalal Al-Din Roemi is zeker niet over het hoofd te zien. De verzameling van gedichten van deze 'meester-alchemist van de liefde' vormen een lofzang op de liefde en brengen de diepste verlangens van het menselijk hart op zoek naar het goddelijke, tot uitdrukking.

Zelf
Pieter Boskma

Boskma schrijft een drieluik over het verwerkingsproces bij het overlijden van zijn echtgenote. Het derde deel Zelf bestaat uit veertig portretten waarin de schrijver afscheid neemt van dat rouwproces en vol verwondering zijn herwonnen leven bezingt. Een beklijvende bundel.

SCRIABIN 3 P Bardyn F080 118 Brussel kodachrome

Scriabin: Le divin poème · 22.12.2023 · Flagey

Van de klankwolken van Brahms naar de klankvisioenen van Scriabin: beide componisten houden nog vast aan de klassieke structuren, maar laten die ook los. Brahms schrijft een symfonisch concerto voor viool, Scriabin creëert zijn mystieke akkoord.

met KAZUSHI ONO dirigent AUGUSTIN HADELICH viool

Scriabin Transparant Treatment YELLOW ORANGE

Scriabin: Le Divin Poème | programmatoelichting

In zijn drie symfonieën bracht Scriabin zijn persoonlijke en radicale visie steeds intensiever tot uitdrukking. De finale in zijn Derde Symfonie, bijgenaamd ‘Le Poème Divin’, markeerde een belangrijk moment in zijn ontwikkeling als componist: "Dit is de eerste keer dat ik licht in de muziek vond [...] de eerste keer dat ik een roes voelde, een ontsnapping, de ademloosheid van geluk kende".

Biografija Scriabin portrait

Scriabin onder de loep

Nuno Cernadas, pianist en doctorandus aan het Koninklijk Conservatorium Brussel beschrijft het mysticisme in Scriabins oeuvre.