Brussels Philharmonic | Brussels Philharmonic plays Dirk Brossé

Brussels Philharmonic plays Dirk Brossé

2020 zal de geschiedenis ingaan als het jaar van de wereldwijde lockdown door COVID-19. De gevolgen voor de culturele wereld zijn inmiddels bekend. Maar er is ook goed nieuws. 2020 is het jaar waarin Dirk Brossé zowel zijn 60ste verjaardag als 40 jaar carrière viert. En hoe kan een componist zijn feestjaar beter vieren dan met een nieuwe cd!

Dirk Brossé componeerde meer dan 400 werken. Op zijn nieuwe cd A Symphonic Journey from Philly to Utopia, opgenomen door Brussels Philharmonic, staan symfonische werken die werden gecomponeerd in de laatste 10 jaar.

In Philadelphia Overture horen we de kracht en de vitaliteit van multi-ethnic Philadelphia, de tweede thuisstad van Dirk Brossé. Sea Life Aquarium werd gecomponeerd na een bezoek aan de zoo van Antwerpen. We horen de wonderbaarlijke onderwaterwereld in een Aquarium. Op de oorspronkelijke melodie van de Radetzky Mars van Johann Strauss sr. heeft de componist een nieuwe wervelende feestelijke Weense Radetzky Waltz gecomponeerd.

Adagio for Strings & Harp is opgedragen aan de vele slachoffers van de Syrische burgeroorlog. De pijn en de angst in de ogen van de talloze vluchtelingen staan gebrand in het collectief geheugen. Für Elise @ the movies is een hommage aan Beethoven. Het werk is geïnspireerd op de wereldberoemde bagatelle nr. 25 in la klein Für Elise van Ludwig van Beethoven. Het hoofdthema maakt een verrassende reis doorheen de wereld van de filmmuziek. Elk van de negen delen is opgevat als een mini soundtrack en geïnspireerd op een film of een personage uit een film.

Back to Utopia werd gecomponeerd in 2015 voor de docufilm Back to Utopia van Fabio Wuytack. Het 500 jaar oude boek Utopia neemt ons mee op een confronterende tocht door de wereld van vandaag, niet als een droom, maar als een gedeelde droom. 'Utopia is not a state, it is a state of mind.' Amore Pedestre werd gecomponeerd voor de gelijknamige stille film van Marcel Fabre uit 1914. Dit liefdesverhaal wordt verteld door enkele de voeten van de personnages. Grand Canyon of the Colorado River is gebaseerd op het gelijknamig schilderij van de Amerikaanse schilder Thomas Moran. Het schilderij toont de immense grandeur van de Grand Canyon. De muzikale invulling is cinematografisch en beschrijft de onmetelijke grootsheid van het prachtige landschap. Olympic Fanfare & Hymn werd gecomponeerd voor The World Outgames, een sportieve en culturele organisatie georganiseerd door de LGBT beweging.

Tracklist

1. Philadelphia Overture
2-7. Sea Life Aquarium (aka La Vie Aquatique)
8. Radetzky Waltz
9. Adagio for Strings & Harp
10-18. Für Elise @ the Movies
19. Back to Utopia
20. Amore Pedestre
21. Grand Canyon of the Colorado River
22. Olympic Fanfare & Hymn

Brussels Philharmonic plays Dirk Brossé is vanaf 25 september te verkrijgen op digitale streaming platformen en vanaf 2 oktober via www.dirkbrosse.be.