Brussels Philharmonic | Cinema: Renaud Capuçon

Cinema: Renaud Capuçon

Release vandaag! Renaud Capuçon houdt van film, en koos voor zijn nieuwe album voor de verbeeldingskracht van de filmmuziek. In Brussels Philharmonic en Stéphane Denève vond hij een schitterende bondgenoot.

Verbeeldingskracht van film

Renaud Capuçon houdt van film, en koos voor zijn nieuwe album voor de verbeeldingskracht van de filmmuziek. Geraakt door de charme en de magie die ze uitstraalt, ontdekte hij ook de grote filmcomponisten. Hij verkent op zijn eigen manier de diverse muzikale wereld van Cosma, Legrand, Morricone, Williams, Desplats, Mancini, Korngold, Jarre, Tiersen… The Godfather, Breakast at Tiffany’s, Schindler’s List, Cinema Paradiso, The Mission, Out of Africa, Le mépris en Amélie Poulain: elke film, elke filmmelodie creëert een eigen imaginaire wereld. De selectie die Renaud voor dit album realiseerde typeert hem als een fijnzinnig en veelzijdige violist.

Renaud Capuçon vond in Brussels Philharmonic een schitterende bondgenoot om dit project te realiseren, samen met dirigent Stéphane Denève. Renaud en Stéphane leerden elkaar tijdens hun studies aan het Parijse conservatorium kennen en bouwden sindsdien een intense vriendschap op.

Lees meer over Renaud Capuçon

Sedert vele jaren droom ik ervan om filmmuziek op te nemen. Een bioscoopbezoek is zoals voor velen steeds een feest, zo hebben films en filmmuziek op mij van kindsbeen af een blijvende invloed gehad. Eén van de eerste sublieme melodieën die me zijn bijgebleven is deze van Ennio Morricone uit Cinema Paradiso. Ik was 12 jaar toen de film uitkwam, en sindsdien verlang ik ernaar om deze muziek met orkest spelen…
Renaud Capuçon

Cinema embraces a diversity of music genres, from the opulent symphonic style of Korngold (a significant influence on composers like John Williams), to the hit songs of Mancini and Kosma, but, as Capuçon says: ‘When it comes down to it, there is just one kind of music: music that makes you feel something … Music associated with images exercises a strong emotional influence and it is wonderful to be able to express myself through these film themes … All the feelings that are associated with each film rise to the surface.

Aanvankelijk aarzelde ik om dit als klassiek violist te doen, tot ik ging grasduinen in de partituren, en de kans had om filmcomponisten als Alexandre Desplat of Vladimir Cosma te ontmoeten. Ik was meteen overtuigd, en heb me met grote gulzigheid, nostalgie en passie in dit universum gestort. Bij het doornemen van de partituren kwamen alle emoties terug boven, samen met herinneringen uit de films, en uit de periode waarin ik deze ontdekte. Dit alles resulteerde in een complex en gevoelig verbeeldingsveld, en bovenal in een complete expressieve vrijheid.
Renaud Capuçon

Tracklisting

1. “Cinema Paradiso” / Andrea and Ennio Morricone
2. “The Mission” from "Mission" / Ennio Morricone
3. "I Had a farm in Africa" from "Out of Africa" / John Barry
4. Theme from "Schindler's List" / John Williams
5. "Camille" from "Le Mépris" / Georges Delerue
6. “La vita è bella” / Nicola Piovani
7. "Romance" from "The adventures of Robin Hood" / Erich Wolfgang Korngold
8. Dead Poets Society / Maurice Jarre
9. "Papa, Can You Hear Me ?" from "Yentl" / Michel Legrand
10. "Aria" from "Joyeux Noël" / Philippe Rombi
11. Medley from "Amélie Poulain" / Yann Tiersen
12. Calling You / Bob Telson
13. "Le Concerto de Berlin" from "la 7e Cible" / Vladimir Cosma
14. "Moon River" from " Breakfast at Tiffany's" / Johnny Mercer & Henry Mancini
15. The Godfather / Nino Rota
16. "Twilight Love Theme" from "The Twilight Saga : New Moon" / Alexandre Desplat
17. Legends of the Fall / James Horner
18. A Summer of 42 / Michel Legrand
19. Le Grand Blond avec une chaussure noire / Vladimir Cosma

Renaud Capuçon, viool • Brussels Philharmonic • Stéphane Denève, dirigent • Warner/Erato Classics • *met Nolwenn Leroy

Arrangementen door Daniel Capelletti & Cyrille Lehn behalve voor Vladimir Cosma, die zijn muziek zelf arrangeerde voor Renaud

Release: 12 oktober 2018