Brussels Philharmonic | Curated by... Jean-Luc Plouvier

Curated by... Jean-Luc Plouvier

Markeer 14 en 15 november alvast in de kalender: Jean-Luc Plouvier en Brussels Philharmonic brengen onder leiding van Ilan Volkov het Concerto for Prepared Piano and Chamber Orchestra van John Cage ten gehore.
"Het kost twee tot drie uur om een piano op een coherente manier voor te bereiden. Dan gebeurt het wonder: in zijn zachtheid, de complexiteit van zijn boventonen en hun interferenties, en de vreemde vertrouwdheid van zijn klanken, wordt de prepared piano het meest pure en lumineuze instrument ter wereld."
Jean-Luc Plouvier kent de prepared piano door en door. Benieuwd naar meer? We vroegen hem naar zijn favoriete werken voor prepared piano. Beluister zijn selectie via deze Spotify-playlist.

--

live in concert

beleef het Concerto for Prepared Piano and Chamber Orchestra live met Brussels Philharmonic en Jean-Luc Plouvier tijdens het concert Boulez & Cage

[info & tickets]
[lees ook: Ilan Volkov over Boulez & Cage]
[lees ook: programmatoelichting]

2023 Brussels Philharmonic Ilan Volkov c Wouter Van Vaerenbergh 41

Ilan Volkov over Boulez & Cage

"er is duidelijk een link tussen Boulez en Cage, en tegelijkertijd zijn ze elkaars tegenhanger. Het zal fantastisch zijn om de contrasten maar ook de overeenkomsten in eenzelfde concert te horen," lees de aantekening van dirigent Ilan Volkov bij het concert Boulez & Cage

BOULEZ CAGE Marcel Lennartz Brussels EC1 A9421

Boulez & Cage: Giants of the Avant-Garde · 14.11.2024 · Flagey

Boulez, de man die muziek trachtte te herleiden tot rasters en reeksen, series en schema’s. Die componeerde met mathematische precisie. Cage, de man die muziek de vrije loop liet. Die het componeren in de handen van het lot legde. Het lijken twee werelden die mijlenver uit elkaar liggen, maar qua radicaliteit zijn de twee quasi identiek. Brussels Philharmonic verzoent enkele intense, compacte composities van Boulez met de ongehoorde grote vorm van Cages Concert voor prepared piano. Muziek die ondertussen goed een halve eeuw oud is, maar nog steeds vooruitstrevend klinkt.

Boulez Spraypaint

toelichting

Programmatoelichting bij de concerten Boulez & Cage: Giants of the Avant-Garde. --- Brussels Philharmonic verzoent enkele compacte composities van Boulez met werken die de filosofie van Cage typeren, waaronder zijn iconische Concerto for prepared piano. Muziek die ondertussen meer dan een halve eeuw oud is, maar nog steeds vooruitstrevend klinkt.