Brussels Philharmonic | De Klankband: Frédéric Devreese

De Klankband: Frédéric Devreese

In ‘De klankband’, een podcast reeks van Brussels Philharmonic, gaat filmjournalist en The Original Soundtrack-auteur Robin Broos op zoek naar verhalen over filmmuziek en muziek in film.

De Belg Frédéric Devreese wordt de peetvader van de Belgische filmmuziek genoemd. Hij zette zijn eerste stappen in de filmwereld als componist van ‘De man die zijn haar kort liet knippen’ (1966) van regisseur André Delvaux. Later schreef hij onder meer muziek voor ‘Het sacrament’ (1990) van Hugo Claus en ‘Pauline & Paulette’ (2001) van Lieven Debrauwer.

Maestro Dirk Brossé en cellist Karel Steylaerts hebben de man goed gekend. En ook bastrombonist Tim Van Medegael weet de scores van Devreese te smaken.

Het orkest en Devreese hebben dan ook een mooie geschiedenis samen. In 2019 werd hij nog geëerd in Flagey, hetzelfde jaar speelde Brussels Philharmonic ook een hommage tijdens de World Soundtrack Awards in Gent. Een jaar later stierf Devreese op 91-jarige leeftijd.

In januari 2022 namen Brussels Philharmonic en Brossé de mooiste filmmelodieën van de componist opnieuw onder handen. Hun opname is gebaseerd op de laatste herwerkingen van Devreese zelf, en worden binnenkort digitaal gereleased.