Brussels Philharmonic | Debuut Youth Orchestra Flanders

Debuut Youth Orchestra Flanders

Het gloednieuwe symfonische jongerenorkest debuteert dit seizoen in Brugge en Brussel, met jonge vioolvirtuoos Lorenzo Gatto en dirigent Edwin Outwater.

Youth Orchestra Flanders is een nieuw symfonisch jongerenorkest dat wordt opgestart in partnerschap met Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en het Symfonisch Orkest van Opera Ballet Vlaanderen, drie van de grote Vlaamse Kunstinstellingen. Met steun van de Vlaamse overheid biedt Youth Orchestra Flanders de aanstormende generatie jonge talenten (15-26 jaar) een vliegende start in het professionele orkest-circuit. Het orkest werkt projectmatig en heeft een samenwerking met de Vlaamse concertzalen en conservatoria.

Youth Orchestra Flanders debuteert in februari 2019 op de podia van Flagey en Concertgebouw Brugge. Ter ere van het debuut draagt Belgisch componist Wim Henderickx de spannende ouverture Pulses of the Earth op aan deze jonge orkestformatie. Lorenzo Gatto staat mee op het podium en brengt het Vioolconcerto van Prokofiev. Om te eindigen worden alle registers opengetrokken met Shostakovich’ Tiende Symfonie, die barst van de emotie en menselijkheid.

Youth Orchestra Flanders biedt een kwalitatief, duurzaam leertraject dat ten goede komt aan generaties aanstormende pre-professionele muzikanten.
Edwin Outwater, dirigent

Edwin Outwater leidt het debuut van het orkest en verwoordt het belang van dit nieuwe initiatief als volgt: “Ervaring opdoen in een orkest dat gecoacht wordt door de aanvoerders en solisten van Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en het Symfonisch Orkest van Opera Ballet Vlaanderen is voor de betrokken, jonge muzikanten een inspirerende praktijk. Behalve een opportuniteit om hun instrumentale vakkundigheid aan te scherpen, is de high-level training in samenspel een essentieel onderdeel voor de ontwikkeling van hun muzikale expertise. Youth Orchestra Flanders biedt een kwalitatief, duurzaam leertraject dat ten goede komt aan generaties aanstormende pre-professionele muzikanten.”