Brussels Philharmonic | El Sistema Belgium

El Sistema Belgium

"In hun diepste essentie zijn orkesten en koren veel meer dan louter artistieke structuren. Ze vormen een vruchtbare voedingsbodem voor de ontwikkeling van waarden, vaardigheden en attitudes die essentieel zijn voor individuele, collectieve en maatschappelijke groei en zelfverbetering. Ze dienen als onovertroffen sociale modellen en leeromgevingen die streven naar perfectie en uitmuntendheid. Samen musiceren en zingen betekent harmonieus samenleven op een innemende en respectvolle wijze."

- Jose Antonio Abreu, oprichter El Sistema

El Sistema Belgium werd ontwikkeld door ReMuA vzw in navolging van en geïnspireerd op het baanbrekende El Sistema in Venezuela, opgericht door José Antonio Abreu.

Met El Sistema Belgium krijgen kinderen, ongeacht hun achtergrond, toegang tot muzikale opvoeding door middel van collectieve workshops in scholen en in de wijken. Gedurende het hele schooljaar werken de kinderen aan een gemeenschappelijk doel: het eindejaarsconcert met een professioneel orkest.

Naast het leren bespelen van "klassieke" instrumenten worden de kinderen belangrijke waarden bijgebracht, zoals burgerschap, uitwisseling, respect en luisteren naar zichzelf en anderen, terwijl ze het plezier ervaren van samen muziek maken.

[lees meer over de filosofie en methode van El Sistema Belgium]

Brussels Philharmonic & Remua: El Sistema | 25.06.2023 | Flagey

Met het project El Sistema Belgium geeft ReMuA vzw elk jaar duizenden kinderen de kans om op school en in hun buurt muziek te leren. “De repetities brengen jongeren samen rond een gemeenschappelijk artistiek project, en ondanks de obstakels bij de start ontstaat er steeds een warme band binnen de groep.”

Ontdek meer