Brussels Philharmonic | het gevoel van geluk

het gevoel van geluk

Ballet- en sterdanser Wim Vanlessen heeft al van jongs af aan een passie voor Gene Kelly. In de podcast De Klankband praat hij met Robin Broos over de magie van Singin' in the Rain.

17.09.2022 FILMCONCERT: SINGIN' IN THE RAIN
18.09.2022 FILMCONCERT: SINGIN' IN THE RAIN


Elke generatie herontdekt deze klassieker wanneer een nieuwe popartiest een hit scoort met zijn of haar versie van de legendarische muziek uit Singin’ in the Rain. Hoewel muziek het hoofdingrediënt van deze film is, kan je de sublieme choreografie van Gene Kelly ook niet over het hoofd zien.

een statement van topniveau

Voor de choreografie van de iconische scène in de regen zou Gene Kelly inspiratie gehaald hebben uit beelden die geluk uitstralen. Hij verwerkte bepaalde lichaamsuitdrukkingen, patronen en motieven in deze iconische dans die iedereen nog steeds zin geeft om te zingen en te dansen in de regenplassen op straat. Met deze scène maakte hij van Singin' in the Rain een statement: het is er een van topniveau, zowel op vlak van muziek als danstechnisch. De combinatie van beide kunsten heeft zonder twijfel mee bijgedragen aan het enorme succes van deze ultieme feel-good film.

vier de vreugde en dans van plezier

Singin' in the Rain brengt alle elementen van geluk samen: energie, doorzettingsvermogen, passie, openheid en samenhorigheid - met als hoogtepunt het titelnummer waar het geluksgevoel van afspat. Het gaat over een positief gevoel, zelfs op een regenachtige dag. De choreografie is heel geraffineerd en volgt de muziek: eerst zie je het personage wandelen, dan zingen en tenslotte dansen in de plassen op straat, terwijl hij zich overgeeft aan zijn immense gevoel van geluk. Gene Kelly creëerde deze scène op een zeer fijne manier. Ook in het decor, waar eerst donkere kleuren overheersen, zie je gaandeweg andere kleuren de scène opfleuren.

"De combinatie van muziek en dans is moeilijk in een film vast te leggen. Dansen is het vertalen van emoties met je lichaam door middel van specifieke bewegingen. Muziek en dans ervaar je dus het best in de podiumkunsten, live en in direct contact met het publiek. Het vergt veel vaardigheid en kennis van een filmregisseur om dans tot zijn recht te laten komen via het medium film. Gene Kelly is een echte virtuoos in de dans: hij beheerst de techniek tot in de puntjes - het lijkt wel of hij er spelenderwijs doorgaat. Net dat talent maakte van hem zo’n Hollywood wereldster en draagt nog steeds bij aan zijn status en imago." Ballet- en sterdanser Wim Vanlessen


Hetzelfde geldt voor de dansbewegingen. Het tapdansen is licht, de voeten staan dicht bij elkaar, het tempo is ritmisch, de metalen geluiden van de tapschoenen worden gedempt door het water in de plassen. Al deze voetbewegingen zijn kort en volgen elkaar snel op, terwijl de armen de tijd nemen om met de paraplu te zwaaien en aan de lantaarnpaal te hangen, waardoor meer openheid ontstaat. Gene Kelly nodigt je uit om mee zijn vreugde te vieren: als climax danst hij met grote passen doorheen de straat en springt hij in de regenplassen van immens geluk.

Doe je mee?