Brussels Philharmonic | in memoriam: Frédéric Devreese

in memoriam: Frédéric Devreese

Met grote droefheid vernemen wij het overlijden van Frédéric Devreese. Een uitzonderlijk componist, vader van de Belgische filmmuziek en bijzonder mens. Frédéric laat een breed oeuvre na, waarin hij een uitzonderlijke wereld oproept die toegankelijk is, tot de verbeelding spreekt en actueel blijft. Hij was een echte meester, die voor altijd in ons hart zal blijven voortleven.

Rust zacht, lieve Freddy, wij zullen je missen...

Spotify playlist: In Memoriam Frédéric Devreese

Frédéric Devreese werd vooral bekend dankzij zijn filmscores. De ervaring hiervoor deed hij op aan de toenmalige BRT, waar hij aanvankelijk als sonorisator, en later als dirigent en producer van films en televisieprogramma’s werkte. Zijn meest intense samenwerking was wellicht die met de Belgische cinéast André Delvaux (1926-2002), voor wie hij nagenoeg alle films van een score voorzag. Van die filmscores maakte hij ook telkens een orkestversie, waarin hij de verschillende muzikale fragmenten verweefde tot een suite die ook in de concertzaal de filmische taferelen oproept.

Maar zijn oeuvre is veel breder dan dat: Devreese schreef ook vier pianoconcerti, een vioolconcerto, een symfonie, kamermuziek, twee opera's, balletsuites en liederen. In 1983 mocht hij het verplichte werk componeren voor de Koningin Elisabethwedstrijd.

Hij kreeg zowel in binnen- als buitenland meer erkenning met onder andere de Georges Delerueprijs, de Prijs Joseph Plateau (tweemaal) en in 2006 de Klara-Carrièreprijs, een eerbetoon aan "een musicus van bij ons met internationale uitstraling".

In 2019 bracht Brussels Philharmonic hulde aan de vader van de Belgische filmmuziek. Ter ere van zijn 90ste verjaardag, bracht het orkest samen met pianist Liebrecht Vanbeckevoort een muzikaal portret van Frédéric Devreese, in bijzijn van de maestro zelf. De aantrekkingskracht van zijn muziek is niet ver te zoeken: zijn muziek is uitzonderlijk goed gemaakt en, met of zonder film, erg beeldend. Hij roept een uitzonderlijke wereld op die toegankelijk is, tot de verbeelding spreekt en actueel blijft. Een echte meester, die voor altijd in ons hart zal blijven voortleven.

Rust zacht, lieve Freddy, wij zullen je missen...

Spotify playlist: In Memoriam Frédéric Devreese