Brussels Philharmonic | Kazushi Ono nieuwe muziekdirecteur

Kazushi Ono nieuwe muziekdirecteur

Maestro Kazushi Ono kiest opnieuw voor Brussel: de ervaren dirigent, wiens visie continenten, culturen en genres overstijgt, wordt de nieuwe muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Een match made in heaven, zoals vorig seizoen bleek bij een eerste samenwerking met het orkest, en ook in de gedeelde visie en toekomstplannen tot uiting komt.

29 september 2021 – Brussels Philharmonic legde het voorbije decennium een opgemerkt parcours af: het orkest onderscheidde zich nationaal en internationaal met een duidelijk profiel, opgemerkte artistieke prestaties, prestigieuze partnerships, innovatieve projecten en (inter)nationale erkenning. De aanstelling van Stéphane Denève in 2014 als muziekdirecteur lag mee aan de bron van deze stroomversnelling.

Op 30 juni 2022 zal maestro Denève zijn laatste concert als muziekdirecteur met Brussels Philharmonic dirigeren - het sluitstuk van een mandaat waarin muziek van de 21ste eeuw en het groot repertoire centraal stonden.

Ik wil graag Brussels Philharmonic en Gunther Broucke bedanken voor zeven prachtige jaren, waarin we samen een bijzonder rijke en inspirerende muzikale tocht maakten! We beleefden zoveel belangrijke mijlpalen voor het orkest, waaronder het succesvolle debuut in Carnegie Hall, een eerste tournee in Japan en de eerste deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd. We mochten als eerste Belgische orkest opnemen voor Deutsche Grammophon, brachten Belgische premières van een indrukwekkende reeks 21ste-eeuws repertoire, en kregen de kans om voor het eerst samen te werken met talloze grote artiesten van vandaag… Gezien mijn beslissing om mij te focussen op mijn aanstelling als muziekdirecteur van het Saint Louis Symphony Orchestra, ben ik bijzonder blij dat de musici van Brussels Philharmonic binnenkort in de uitstekende handen van Maestro Kazushi Ono zullen zijn, die ik bewonder en enorm respecteer. Ik wens ze het allerbeste en een schitterende toekomst samen!
Stéphane Denève, muziekdirecteur Brussels Philharmonic 2015-2022

Vanaf seizoen 22-23 neemt Kazushi Ono de fakkel over als muziekdirecteur, en zal hij de diverse inhoudelijke lijnen die de afgelopen jaren werden uitgezet verder aanscherpen en verdiepen.

Maestro Ono deelt op dat vlak eenzelfde DNA met Brussels Philharmonic: de grote passie voor nieuwe muziek, een oprecht verlangen om het groot repertoire levend te houden en blijvend te onderzoeken, de permanente zoektocht naar innovatie en evolutie, en alles steeds gekoppeld aan authenticiteit, engagement en bovenal het delen van de liefde voor muziek.


Ik ben bijzonder opgetogen om de nieuwe muziekdirecteur van Brussels Philharmonic te worden. Onze eerste ontmoeting eerder dit jaar was een waar plezier: ik voelde meteen een band met de musici, en we delen duidelijk dezelfde muzikale waarden. Ik ben bovendien erg onder de indruk van de volle klank, de flexibiliteit en de passie van de musici. Ik ben dan ook overtuigd van het grote potentieel dat we hebben om samen aan een uitdagende toekomst te werken. In die toekomst wil ik mijn rol als muziekdirecteur invullen door een brede basis te bouwen met het repertoire dat we zullen brengen: te beginnen met het klassieke repertoire helemaal tot de muziek van vandaag. Zo kan onze samenwerking verder groeien, zullen we vele deuren openen, en achter elke deur samen een andere wereld creëren.
Kazushi Ono, muziekdirecteur Brussels Philharmonic vanaf september 2022

Brussels Philharmonic is erg blij dat maestro Ono, die met zijn brede kennis en ervaring zowel in eigen land als internationaal een vaste waarde is, ervoor koos om opnieuw naar Brussel te komen. Het toekomsttraject dat hij samen met de musici, de organisatie en het publiek zal uitwerken belooft de volgende jaren voor een boeiende muzikale reis te zorgen: een verdere verkenning van het groot repertoire, nieuwe en ambitieuze stappen in zowel de hedendaagse muziek als het klassieke en vroeg-romantische oeuvre, het verbinden van mensen rondom symfonische muziek. Het volledige toekomstplan wordt in de lente van 2022 voorgesteld.

Na een zeer intense en succesvolle samenwerking met maestro Denève, kijk ik erg uit naar een nieuwe stap in de verdere toekomst van Brussels Philharmonic onder leiding van Kazushi Ono. Vooral de duidelijke en ambitieuze repertoire plannen spreken nu al tot mijn verbeelding. In de lente meer!
Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 oktober dirigeert Kazushi Ono 2 concerten met Brussels Philharmonic in Flagey (Brussel) en Concertgebouw Brugge. Op het programma het Vioolconcerto van Alban Berg (met Veronika Eberle) en Edward Elgars Enigma Variations.

lees meer over Kazushi Ono