Brussels Philharmonic | Mahler 6

Mahler 6

Muziekdirecteur Stéphane Denève werpt zijn licht op de Zesde Symfonie van Mahler en geeft je luistertips!

Over de volgorde van de twee middelste delen van de Zesde symfonie van Mahler bestaat enige discussie. Aanvankelijk plaatste Mahler het Scherzo voor het Andante, maar nog voor de première wisselde Mahler de delen toch nog om.

Vandaag volgen de meeste uitvoeringen de – muzikaal meest logische – volgorde van het oorspronkelijke manuscript. Zo ook dirigent Stéphane Denève in zijn uitvoering met Brussels Philharmonic.

De hele controverse rond de volgorde van de twee middendelen gaat over welke ‘Mahler’ nu de juiste is. Mahler de componist die een partituur neerschreef met de opeenvolging van een Scherzo en Andante? Of Mahler de dirigent die zich net voor de première bedacht en die delen van plaats omwisselde? De redenen voor die plotse kentering zijn onduidelijk. Daarom besloot ik enkele jaren geleden om beide versies uit te proberen tijdens een tournee met Mahlers Zesde Symfonie met het Stuttgart Radio Orchestra des SWR. Ik hoopte er zo achter te komen wat Mahler ertoe had aangezet om de volgorde van het manuscript te wijzigen. Ik slaagde er niet in Mahlers bedoeling te doorgronden, maar ik ondervond wel dat de emotionele kracht van het Andante veel sterker is wanneer het als derde deel gespeeld wordt. Daarnaast vond ik het Scherzo beter werken net na het eerste deel, als een soort verstoord spiegelbeeld ervan. Ik had er graag een discussie over gevoerd met Mahler zelf, maar dat is helaas niet meer mogelijk.
Stéphane Denève, muziekdirecteur