Brussels Philharmonic | Martin Helmchen

Martin Helmchen

Dat je geen showman hoeft te zijn om een onuitwisbare indruk na te laten bij het publiek bewijst Martin Helmchen: “Helmchen hoort bij die artiesten die een duidelijke en doordachte esthetische visie hebben op een werk, en hun vingers geven elk facet van dat beeld precies weer. Helmchens controle over toon, zijn verfijnde dynamiek en de manier waarop hij het ritme absoluut meester is laten je sprakeloos achter,” schreef de Canadese krant Le Devoir.

Net als zoveel andere toptalenten ontdekte de jonge Martin de wondere wereld van de piano al vroeg. Op zijn zesde startte hij met lessen, later studeerde hij aan gerenommeerde scholen in Duitsland, en hij won op zijn twintigste al verschillende prestigieuze wed strijden. “Ik vind virtuositeit gewoon erg leuk!” Toch stapt hij nooit in de val om zijn publiek te imponeren met louter snelheid en vindingrijke truukjes – wat voor hem telt is een doordachte interpretatie vol muzikaliteit en subtiliteit. En daar ligt zijn aantrekkingskracht: in die opmerkelijke combinatie van pretentieloos en expressief spel, perfect in balans met zijn inzicht en intuïtie.

The world isn’t short of brilliant concert pianists, but he stands out even in that remarkable crowd.
Washington Post

Om zijn inzicht te scherpen duikt Helmchen de literatuur in, om zo dichter bij een componist en zijn werk te komen. “Een muziekstuk dat een raadsel lijkt, kan plots ontrafeld worden door een simpele zin in een brief of een boek. De leefwereld van een componist in de 19de eeuw verschilt enorm van de onze vandaag. Ik vind het cruciaal om op allerlei manieren dichter bij hen te komen, om te begrijpen wat ze wilden uitdrukken.”

Dat hij ook met twee benen in de maatschappij van vandaag staat, bewijst het project Music Road Rwanda, dat hij samen met zijn vrouw Marie-Elisabeth Hecker lanceerde.