Brussels Philharmonic | Music Talk: Maud Vanhauwaert

Music Talk: Maud Vanhauwaert

Schrijfster en dichteres Maud Vanhauwaert laat zich inspireren door het programma Scriabin: Poème de l'extase en brengt de meest extatische gedichten uit haar oeuvre.

Poëzie en muziek zijn twee kunstvormen die de tijd – onvatbaar en abstract – toch proberen vast te grijpen in woorden en klanken. In de Music Talk op 18 mei nodigen wij schrijfster Maud Vanhauwaert uit. Zij laat zich inspireren door het programma van Scriabin: Poème de l'extase en brengt de meest extatische gedichten uit haar oeuvre.

Als er geen danser meer was
die de wereld een draai geeft
met pirouettes

Geen speler die de rollen keert
geen schilder die het licht
uit de schaduw trekt

Muzikant die stemmen kan verbinden
en nooit voorbijgaat aan een rust
Als er alleen nog de dichter was

Om zo'n leegte te beschrijven
hij zou de woorden niet vinden

© Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert is schrijver en theatermaker. Ze behaalde een masterdiploma Taal-en Letterkunde aan de universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert. Voor haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig_’ (2014) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck- wedstrijd. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen en buitenland, van opera tot schapenstal. Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne. In 2018-2019 is ze stadsdichter van Antwerpen.