Brussels Philharmonic | Openingsmaand

Openingsmaand

Brussels Philharmonic viert het nieuwe seizoen met een heuse openingsmaand: september brengt een staalkaart van de veelzijdigheid en virtuositeit van het orkest.

dialoog met de toekomst

Samen met muziekdirecteur Stéphane Denève trapt Brussels Philharmonic het nieuwe seizoen af met een spetterend programma dat een dialoog opzet tussen een klassieker van de 20ste eeuw en een wereldcreatie – en misschien wel een toekomstige klassieker van de 21ste eeuw!

Symfonische kaskraker

De symfonisch kaskraker Le sacre du printemps zorgde in 1913 voor de beroemdste rel uit de muziekgeschiedenis. Het magnum opus van Stravinsky choqueerde het Parijse publiek met brute klanken, complexe ritmes en een gewelddadige choreografie van Vaslav Nijinsky. De muziek die zo’n 100 jaar geleden nog op boegeroep werd onthaald is vandaag niet langer weg te denken van het concertpodium en is Brussels Philharmonic op het lijf geschreven.

Daar komt nog bij dat het orkest de Sacre, met zijn opzwepende ritmes en geraffineerde piekmomenten, als een van zijn lijfstukken claimt. Terecht ook: Brussels Philharmonic ontpopte zich in Parijs als een geoliede klankmachine.
De Standaard (14/03/2015)

Klassieker van morgen

De combinatie Brussels Philharmonic-Stéphane Denève-Guillaume Connesson maakte de afgelopen jaren furore in binnen- en buitenland. In 2016 maakte het orkest kennis met de jonge componist en bracht het bij Deutsche Grammophon de bejubelde cd Pour Sortir au Jour uit met Connessons werk. Deze keer verzorgt het orkest de wereldcreatie van zijn vioolconcerto « Les horizons perdus », geïnspireerd op de roman Lost Horizon (1933) van James Hilton, geschreven voor en uitgevoerd door de befaamde violist Renaud Capuçon.

Stravinsky: Le sacre du printemps
14 & 15 september • tickets & info

Blockbuster in concert

Een week later is het de beurt aan een andere specialisatie van Brussels Philharmonic: film. Na het eerdere succes van filmconcerten zoals E.T. en Modern Times, kiest het orkest dit jaar voor de blockbuster Jaws. Volgens dirigent van dienst Dirk Brossé zit de iconische partituur vol abstracte, modernistische en zelfs atonale muziek. "Uitdagend en hoogstaand", aldus Brossé in de Humo.

Jaws in Concert • 21 & 22 & 23 september • tickets & info

Pom-pom-pom-pom-pom-pom… De twee noten waarmee in ‘Jaws’ de komst van de haai wordt aangekondigd, zijn wellicht de bekendste uit de filmgeschiedenis.
Humo (04/09/2018)

Vocaal feest

De openingsmaand wordt afgesloten met vocaal vuurwerk. Vaste gast-dirigent Hervé Niquet nodigt 'zijn' Vlaams Radio Koor uit voor de sprankelende en uitbundige Schöpfungsmesse van Haydn. Voor de pauze soleert pianovirtuoos Martin Helmchen in het al even bruisende Eerste Pianoconcerto van Beethoven. Een feest voor oor én oog.

Beethoven & Haydn • 28 & 29 september • tickets & info

Avec Niquet, la musique avance, sonne et brille, d’autant qu’il avait devant lui, samedi, des ensembles excellents et familiers […] Une configuration singulière qui conduisit, une fois encore, à des résultats spectaculaires en termes d’éclat, de fusion des voix et de contrastes.
La Libre (2016)