Brussels Philharmonic | Otto in het regenwoud

Otto in het regenwoud

Een succesverhaal in Chili samen met Otto Derolez, concertmeester van Brussels Philharmonic.

Otto Derolez startte in 2017 een internationaal en prestigieus muziekfestival diep in het regenwoud. Kortgeleden voegde Brussels Philharmonic een extra dimensie toe aan dit wonderlijk project met een wedstrijd. De inzet was een seizoenscontract bij het orkest.

In 2012 ontdekte onze concertmeester Otto Derolez als Faculty Professor bij Orchestra of the Americas de schoonheid en muzikale rijkdom van Zuid-Amerika, in het bijzonder van Chili. Sindsdien was het zijn diepste wens om te werken met lokale jonge musici, die vaak in afgelegen gebieden wonen en om economische of geopolitieke redenen weinig of geen toegang hebben tot een degelijke muziekopleiding. Samen met een bevriende Chileense muzikant, Raul Vergara, bundelde Otto de krachten en lanceerden zij in 2017 hun eerste initiatief: het Huilo Huilo International Music Festival.

Inmiddels is het wonderlijk project uitgegroeid tot een succesvol muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt in het adembenemende natuurreservaat Huilo Huilo, gelegen in de regio Los Ríos in Patagonië. Deze prachtige streek wemelt van uitgestrekte meren, vulkanen en gigantische watervallen. Dankzij de rechtstreekse steun van het Reserva Biologica Huilo Huilo geniet het festival van een schitterende infrastructuur met uitstekende repetitieruimtes en een eigen concertzaal. Dit alles gebouwd met materialen uit de streek, zonder schade te berokkenen aan het natuurlijk erfgoed en het prachtige ecosysteem in dit immense natuurreservaat.

Huilo Huilo International Music Festival heeft zich in de loop der jaren steeds meer weten te positioneren. Door belangrijke partnerships aan te gaan, zoals met Brussels Philharmonic, de Belgische Ambassade in Chili en de logistieke partner Casona Cultural de Panguipulli, is dit prachtige project uitgegroeid tot een van de meest opmerkelijke strijkersfestivals in Zuid-Amerika. Meer dan 20 jonge, veelbelovende strijkers uit heel Zuid-Amerika worden er op intensieve gecoacht door 4 docenten, strijker-aanvoerders van Brussels Philharmonic. Samen spelen zij met hen tal van concerten in de regio.

Aan het meest recente festival, dat plaatsvond in december 2021, werd er dankzij de genereuze steun van Brussels Philharmonic een unieke dimensie toegevoegd: een wedstrijd voor de meest getalenteerde deelnemers met als inzet een seizoenscontract bij Brussels Philharmonic!

Deze prijs is iets spectaculairs voor mij, de mogelijkheid om in een orkest van zo'n hoog niveau te spelen naast grote maestro's zal me de kans geven om mijn niveau te verbeteren voorbij wat ik had kunnen dromen.
Winnaar 2021 - Francisco Dourthé

Vanaf september 2022 zal het publiek kunnen kennis maken met de winnaar: de 25-jarige Chileense violist Francisco Dourthé. Hij vervoegt met trots en ijver de rangen van Brussels Philharmonic voor één seizoen. Volg Francisco op Instagram.