Brussels Philharmonic | Première Tax Shelter podiumkunsten

Première Tax Shelter podiumkunsten

Sinds maart is de tax shelter voor de audiovisuele sector uitgebreid naar de podiumkunsten. De uitvoerende première is in handen van Brussels Philharmonic: op 27 april spelen wij het eerste concert in Vlaanderen dat met steun van de tax shelter wordt gerealiseerd.

Eind 2016 besliste de Federale regering, op vraag van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, om de tax shelterregeling voor de filmsector uit te breiden naar de podiumkunsten. Sinds 15 maart is het systeem in Vlaanderen operationeel en konden organisaties bij de Vlaamse Gemeenschap een certificaat aanvragen om een productie te laten ‘taxshelteren’.

Brussels Philharmonic, dat al enkele jaren actief werkt aan pistes rond additionele financiering (zoals de succesvolle Stichting Brussels Philharmonic) was reeds in een vroeg stadium bezig met de voorbereiding van de tax shelter, om zo de concerten en producties extra zuurstof te geven. Op 27 april vindt het eerste concert in Vlaanderen plaats dat met steun van de tax shelter en partner Umedia wordt gerealiseerd: op het programma staat het Pianoconcerto (2010) van Belgisch componist Robert Groslot en symfonisch werk van Berlioz en Stravinsky.

Brussels Philharmonic wil niet alleen op artistiek vlak maar ook op zakelijk vlak vernieuwend zijn. Daarom hebben we volop ingezet op de mogelijkheden die de tax shelter kan bieden. Dankzij de bijkomende financiële middelen kunnen we onze werking naar een hoger niveau te tillen. We willen onze ervaringen ook delen met de brede culturele sector.
Intendant Gunther Broucke

Brussels Philharmonic werkt samen met de groep Umedia, een organisatie die investeerders en producenten met elkaar in contact brengt en het volledige administratieve proces begeleidt. “Umedia en Brussels Philharmonic zijn samen in zee gegaan om als eerste een Tax Shelter-investering in een Belgisch podiumwerk mogelijk te maken. Dankzij onze vlotte samenwerking, de inzet van de Vlaamse Gemeenschap alsook van de FOD Financiën, zijn we erin geslaagd om dit dossier in minder dan een maand tijd rond te krijgen, een hele prestatie!”, aldus Maxime Housiaux, General Manager van Umedia België.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft zich enthousiast ingezet om het systeem van de tax shelter uit te breiden naar de podiumkunsten

Het is bemoedigend vast te stellen dat Brussels Philharmonic niet gewacht heeft om met het instrument van de tax shelter voor de podiumkunsten aan de slag te gaan. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit voorbeeld van een eerste kunstinstelling snel zal worden gevolgd. Met deze aanvullende financieringsvorm zullen onze podiumkunsten nog meer en beter kunnen schitteren.”
Sven Gatz,Vlaams minister van Cultuur