Brussels Philharmonic | Programmatoelichting

Programmatoelichting

Kom je op 7 of 8 mei naar Rota, Strauss, Wagner? Bereid je alvast voor en lees de programmatoelichting geschreven door Aurélie Walschaert.

Zo’n tien jaar na de première van Saint-Saens’ Samson et Dalila voltooide Strauss (1864-1949) zijn eerste symfonisch gedicht Don Juan (1888), naar een gedicht van Nikolaus Lenau. Strauss bouwde daarmee het genre van het symfonisch gedicht uit tot een op zichzelf staand genre, dat geen externe tekst of uitleg meer behoefde. Vernieuwend aan Strauss’ aanpak was onder andere de overkoepelende dramatische spanningsboog en organische structuur, die zich ontvouwt naarmate het verhaal zich ontspint.

Dankzij het overweldigende succes van Don Juan veroverde Strauss een vaste plaats op internationale concertprogramma’s. De protagonist is Don Juan, een vrijdenker die aanvankelijk voldoening vindt in het veroveren van vrouwenharten, maar stilaan pessimistisch wordt omdat zijn jachtpartijen gaan vervelen. De romanticus verlangt naar een meerwaarde, en worstelt met een inwendig conflict dat hem ten slotte doet hunkeren naar een allesbevrijdende dood.

download de volledige programmatoelichting