Brussels Philharmonic | Nieuwe release: The Pulse of Joy

Nieuwe release: The Pulse of Joy

Met het eindejaar voor de deur brengt componist Dirk Brossé een nieuwe plaat uit met Brussels Philharmonic. De titeltrack The Pulse of Joy is een ode aan het leven en brengt licht in deze donkere en moeilijke tijden. De aanstekelijke heartbeat doet je herleven en Brossé tovert alweer een perfecte fusie tussen klassiek en modern uit zijn mouw.

In Memoriam Avicii, ondertussen reeds meer dan 10.000 keer gestreamd, brengt een symfonische hulde aan de Zweedse dj Avicii. Brossé treedt niet aan met een groot orkest, maar kiest deze keer voor de sereniteit en intimiteit van een kleine symfonische bezetting.

  • alle werken werden recent gecomponeerd
  • opgenomen door Brussels Philharmonic in Flagey, Studio 4
  • topsolisten zijn klarinettist Eddy Vanoosthuyse en fluitist Wouter Van den Eynde
  • de 8-jarige Esmeralda Raudales sprak een eigen geschreven gedicht in
  • opgenomen door Motor Music en verschenen bij Antarctica Records
  • beschikbaar via Spotify en Apple Music
  • te koop via www.dirkbrosse.be

Dirk Brossé componeerde meer dan 400 werken. Na zijn laatste release ‘A symphonic Journey from Philly to Utopia’, opgenomen door Brussels Philharmonic, staat alweer een nieuwe cd in de startblokken. Hoewel de aanleidingen bij het componeren van deze nieuwe werken heel uiteenlopend zijn, wordt de luisteraar telkens weer ondergedompeld in de alom bekende Brossé-biotoop.

De titel UGent? Me2! verwijst naar de happening ‘Iedereen UGent’. Op de tonen do (UT) en sol (G) gaat een imaginaire stoet van professoren en dignitarissen van het stadhuis naar de universiteit. Wie goed telt, hoort 200 keer de kop van het thema, gebaseerd op de hoofdletters U en G uit UGent.

De inspiratie voor DNA in Music, voor fluit, strijkorkest en harp (in opdracht van VIB), ontstond tijdens een gesprek met celbioloog en Nobelprijswinnaar Sir Paul Nurse. Als DNA de ruggengraat is van alle levende organismen, wat is dan het DNA van muziek?

In Memoriam Shostakovich, voor strijkorkest en percussie is post mortem opgedragen aan Dimitri Shostakovich, een van de belangrijkste componisten van zijn generatie.

The Secret of the Mystic Lamb is gebaseerd op het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Net zoals in dit magnifiek altaarstuk is ook in de muziek niet alles wat het lijkt.

De muziek voor Keep Moving werd gecomponeerd voor de gelijknamige kortfilm van Hanne Schillemans and Ralph Timmermans (Spin Echo), dit in opdracht van de BABC (Beautiful After Breast Cancer Foundation). Keep Moving geeft moed, hoop en kracht aan alle vrouwen die borstkanker hebben gekregen en het hebben overleefd.

In Motu, latijn voor 'in beweging’, gaat over bewegen en in beweging zijn. Alles rondom ons vibreert en is voortdurend in beweging. Elk in eigen tempo. Van de trage bewegingen van de tectonische platen tot de snelheid van het licht. Voor mij zijn de golven van de zee de meest fascinerende bewegingen die er zijn. Ze zijn de never-ending hartslag van de oceaan en de ademhaling van het leven. Een onuitputtelijk bron van kracht en energie. Steeds dezelfde beweging en toch altijd anders.