Brussels Philharmonic | Tournee naar Noord-Amerika

Tournee naar Noord-Amerika

Maart 2019 markeert een mijlpaal in de rijke geschiedenis van Brussels Philharmonic. 84 jaar na haar oprichting trok het orkest voor het eerst op tournee naar Noord-Amerika.

Met Brussels Philharmonic en Nikolaj Szeps-Znaider door Noord-Amerika touren was een buitengewone ervaring. Ik ben uitermate trots op mijn orkest: elke muzikant heeft genereus en vol passie op het hoogste niveau gepresteerd. Het was een waar genoegen om het podium met hen te delen en samen muziek te maken in de prachtige zalen van Canada, Florida en New York. Ik ben ook erg dankbaar dat ik samen met de musici van Brussels Philharmonic hun Carnegie Hall debuut mocht meemaken, en koester de spontane en warme staande ovatie die het publiek ons gaf. Het is voor mij een grote eer om deel te mogen zijn van deze mijlpaal, een die onvergetelijk zal zijn in de rijke geschiedenis van Brussels Philharmonic!
Stéphane Denève, muziekdirecteur Brussels Philharmonic

Maart 2019 markeert een mijlpaal in de rijke geschiedenis van Brussels Philharmonic. 84 jaar na haar oprichting trok het orkest voor het eerst op tournee naar Noord-Amerika. De succesformule van het orkest en muziekdirecteur Stéphane Denève – een mix van 21ste-eeuwse muziek, Franse componisten en een stersolist – werd overal warm onthaald door pers en publiek. De concerten in Ottawa, Florida en New York zetten België bovendien niet alleen in de kijker, maar brachten ook de lokale Belgische gemeenschappen samen. Sluitsteen en absoluut hoogtepunt was het debuut in het legendarische Carnegie Hall in New York, waar de prestatie van het orkest beloond werd met een staande ovatie.

Bekijk de reportage van VRT NWS

New York, New York

Op 16 maart 2019 speelde Brussels Philharmonic op het grote podium van het Stern Auditorium/Perelman Stage in Carnegie Hall, New York. Het orkest voegt zich met dit concert bij de illustere rij Belgische namen die eerder in de iconische concertzaal stonden, onder wie Jacques Brel, Toots Thielemans en José Van Dam.“Het was een overweldigende ervaring. We hebben op veel iconische plekken gestaan, maar Carnegie Hall, New York, is toch wel heel uniek,” vertelde intendant Gunther Broucke aan VRT NWS aan de ingang van de zaal. Brussels Philharmonic is het eerste Belgische symfonische orkest in 30 jaar op het bekende podium en mocht rekenen op een staande ovatie van het publiek, met opvallend veel Belgen waaronder ook Belgisch Ambassadeur bij de Verenigde Staten Dirk Wouters: “Brussels Philharmonic zet België op de kaart met een glansprestatie in de legendarische muziektempel van Carnegie Hall in New York City.”

Wij Belgen zijn niet echt chauvinistisch, en hebben soms moeite om onze kwaliteiten te exporteren. Maar intussen wordt Brussels Philharmonic wereldwijd opgemerkt, en werken we samen met de beste solisten, gerenommeerde dirigenten, en grote agenten. Volgend seizoen kijken wij uit naar opnieuw een debuut: dit keer in een jonge maar nu al iconische zaal, de Elbphilharmonie in Hamburg. Stilaan maar zeker begint de ster van Brussels Philharmonic te rijzen - en is het geheim niet meer zo goed bewaard!
Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic

Hattrick in Florida

In Florida stond het orkest tijdens deze tournee in drie concertzalen. Brussels Philharmonic, Stéphane Denève en Nikolaj Szeps-Znaider overtuigden met “levendige, gevoelige en toonrijke optredens" (lively, sensitive and tonally rich performances, South Florida Classical Review), “uitzonderlijk spel” (exceptional playing, Palm Beach Daily News) en Roussel’s Bacchus et Ariane was “een cadeau om te horen in een vertolking van een orkest dat de muziek zo goed kent” (a rare treat to hear it performed by an orchestra that seems to know it well, Palm Beach Daily News). Kers op de taart was de “spetterende” (rousing, Palm Beach Artspaper) bis Farandole van Bizet.

‘Chocoluthier’ in Canada

In het National Arts Centre verraste het orkest met een “mix van sprankelende Franse en stevige Duitse klank” (hybrid of French effervescence and German weight, Artsfile). Na afloop werd het orkest bedankt met een verrassing: Ambassadeur van België Johan Verkammen schonk het orkest een levensechte viool, vervaardigd uit 6 kilogram Belgische chocolade door de in Brussel opgeleide meesterchocolatier en Callebaut-chef Philippe Vancayseele.

Een verbluffend concert
Christopher Deacon, CEO National Arts Centre

When Brussels Philharmonic meets Brussels Airlines

De start van de tournee werd gevierd met een pop-up concert ‘in the air’ tijdens de vlucht naar Canada. Samen met Brussels Airlines, met wie het orkest recent nog een partnerschap aankondigde, verrasten enkele musici de passagiers met een New York-medley. De video van de pop-up werd intussen al meer dan 100.000 keer bekeken op Facebook.

bekijk de video van het pop-up concert