Brussels Philharmonic | Victor Julien-Laferrière

Victor Julien-Laferrière

Victor Julien‐Laferrière (Frankrijk, 1990) was in juni 2017 de winnaar van de allereerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello. Hij won de finale van de wedstrijd met Shostakovich' Celloconcerto nr. 1. Zijn carrière gaat intussen in stijgende lijn.

Victor Julien-Laferrière s'avère un musicien exceptionnel, qui se distingue par son phrasé d'une rare souplesse et sa gestion du temps musical. On ne demande qu'une chose : le réentendre bientôt.
Bachtrack

Victor Julien-Laferrière was voorbestemd om muzikant te worden: zijn zus speelt viool bij een barokensemble, zijn kleine broer is hoornist en zijn vader was klarinettist bij de Opéra de Paris. Het eerste instrument dat hij opnam was dan ook, niet te verwonderen, de klarinet. “Ik was een echte omnivoor op vlak van muziek. Alle periodes en alle stijlen interesseerden me, veel meer dan een bepaald instrument.” Uiteindelijk ‘koos’ Victor voor de cello omdat zijn broer en zus dat nog niet bespeelden. “Zo gaat dat in een muzikale familie. Maar mijn keuze heeft ook zijn voordelen: ik hoef geen eerste viool te worden!”

Die ingesteldheid tekent Julien-Laferrière. Ook al won hij intussen tal van prijzen, waaronder op 3 juni 2017 de Eerste prijs in de allereerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello, hij wil de gretigheid en het spelplezier van een amateurmuzikant niet verliezen. “Muziek mag geen moeten worden.”

Desondanks besteedt hij veel tijd aan het kiezen van zijn projecten en het instuderen van zijn werken. “Mijn drang om goed voorbereid te zijn wordt alleen maar sterker. In drukke concertweken studeer ik zes uur per dag, maar meestal meer.” Het resultaat mag er dan ook zijn: tijdens de Elisabethwedstrijd was de jury onder de indruk van de precisie, intonatie en verbluffende ingetogenheid van zijn spel.

video: shostakovich celloconcerto tijdens de finale van de koningin elisabethwedstrijd 2017