Brussels Philharmonic | Wereldpremière Songs for the Crossing

Wereldpremière Songs for the Crossing

Nieuw werk van Belgisch componist Jeroen D'hoe voor meer dan 100 musici – koor & orkest – geschreven op zes nieuwe gedichten van auteur Stefan Hertmans.

In het kader van de herdenkingen van de Groote Oorlog, schreef Belgisch componist Jeroen D’hoe in opdracht van Flagey een nieuw werk voor Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor. Op 15 december zal Songs for the Crossing (Liederen voor de Overtocht), geschreven op zes nieuwe gedichten van auteur Stefan Hertmans, in wereldpremière gebracht worden. Het werk wordt uitgevoerd door meer dan 100 muzikanten, en is tegelijk een herdenking van die Eerste Wereldoorlog én een stilstaan bij de strijd die nog dagelijks vele mensenlevens tekent.

In 2018 wordt het einde van de Groote Oorlog herdacht. Brussels Philharmonic, het Vlaams Radio Koor en Flagey blikken voor de gelegenheid terug met composities die herinneren aan de gruwelijkheden van weleer. Centraal staat de wereldpremière van Songs for the Crossing (Liederen voor de Overtocht) van componist Jeroen D’hoe, op tekst van auteur Stefan Hertmans. Deze liedcyclus, een opdrachtwerk van Flagey, is gezet op zes nieuwe gedichten van Hertmans. Twee daarvan beschrijven het lot van vluchtelingen aan de oevers van de Middellandse Zee, zoals we ze haast dagelijks te zien krijgen; vier andere gedichten zijn gebaseerd op scènes uit Oorlog en Terpentijn.

Stefan heeft op basis van zijn boek Oorlog en Terpentijn vier gedichten geschreven waarin hij enkele oorlogsscènes tot leven brengt. Deze teksten vormden de basis voor vier liederen uit de compositie. Maar tijdens ons gesprek kwam ook de huidige migratieproblematiek ter sprake, een onderwerp dat zowel Stefan als ik graag wilden aansnijden. Zo kwamen we tot een tweeluik, waarin we de beruchte oversteek van de IJzer destijds koppelen aan de oversteek van de Middellandse Zee door vluchtelingen van vandaag. We wilden bewust geen ‘stoffige’ kroniek: dit werk is tegelijkertijd een herdenking én een actualisering
Jeroen D’hoe, componist

Met het nieuwe muziekwerk, geschreven voor een ensemble van meer dan 100 musici, streeft D’hoe naar een balans tussen toegankelijkheid en wrijving. “Net zoals je in het boek van Stefan door een zware veldslag moet, maar daarna weer even op adem kan komen”, aldus D’hoe.

Tolerantie en solidariteit

Met Songs for the Crossing willen Flagey, Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor aandacht vragen voor fundamentele waarden als tolerantie en solidariteit. Zij worden hierbij ondersteund door UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), dat zijn medewerking verleent aan dit unieke project en zorgt voor een breder kader rond vluchtelingen in België en daarbuiten op de première-avond: met informatie, een lezing, beelden en verhalen in de publieksruimte van Flagey, een heuse vluchtelingentent en een imposante projectie op Flagey.

Songs for the Crossing ging op 15 december in wereldpremière in Flagey.