Brussels Philharmonic | podcasts

podcasts

Ontdek Symfotrip - de ideale gids voor je volgende symfonische citytrip, gepresenteerd door Geluidsduo Spraakmat. Verken de Brussels Philharmonic Bucket List met aangrijpende gesprekken tussen onze musici en Klara-presentator Sander De Keere, of duik in de fascinerende wereld van filmmuziek en muziek in film met filmjournalist en The Original Soundtrack-auteur Robin Broos in De Klankband, allemaal te beluisteren op jouw favoriete podcast platform.

Brussels Philharmonic Bucket List

Ontdek de nieuwe Brussels Philharmonic Bucket List podcast: gesprekken met musici van Brussels Philharmonic over werken die je volgens het orkest minstens één keer in je leven live gehoord moet hebben.

een podcastreeks door Sander De Keere voor Brussels Philharmonic

[ontdek alle afleveringen op Apple Podcasts, Spotify, Amazon Music, of een andere podcast player]

NIEUW! Elgar & England [beluisteren]

met William Foster (trombone) (ENG)

Edward Elgar is meer dan zijn Enigma Variaties en zijn celloconcerto. Sander De Keere praat met de Engelse trombonist William Foster. Want wat maakt deze eerste symfonie zo bijzonder? En waarom klinkt Elgar zo Engels, zelfs zonder het gebruik van Engelse folk songs in zijn symfonie?

NIEUW! Het Leven van een Held: Richard Strauss [beluisteren]

met Jean Xhonneux (tuba)

De 35-jarige Richard Strauss in een rode Superman cape. Is Strauss zijn eigen held in zijn symfonisch gedicht Ein Heldenleben? Sander De Keere praat met tubist Jean Xhonneux, die maar één woord heeft voor dit werk: fantastisch!

Trombones & Filmmuziek [beluisteren]

met Tim Van Medegael (trombone)

Sander De Keere praat met bastrombonist en filmfanaat Tim Van Medegael, over hoe trombones en koperblazers kracht, sfeer en impact brengen bij filmmuziek.

De Kleine Nachtmuziek [beluisteren]

met Otto Derolez (viool)

In deze aflevering praat Sander De Keere met concertmeester Otto Derolez, over Mozart en zijn Kleine Nachtmusik en hoe dit werkje na meer dan 200 jaar nog steeds even fris klinkt.

Beethoven's Vijfde [beluisteren]

met Hans van der Zanden (hoorn)

Eerste hoorn Hans van der Zanden vertelt over de wereld van Beethoven 5: het genie, het meesterschap, het bekende motief dat doorheen zijn oeuvre terugkomt, en zelfs een geheim...

Laatste woorden van Haydn [beluisteren]

met Barbara Geraerts (cello)

Celliste Barbara Gerarts en Haydn: het was liefde op het eerste gezicht. Barbara vertelt vol passie over Die sieben letzten Worte van Haydn, en waarom deze muziek haar zo diep raakt.

Mahler's hoop en melancholie [beluisteren]

met Eline Groslot (harp)

Harpiste Eline Groslot vertelt waarom het Adagietto van Gustav Mahler een symbolische betekenis voor haar heeft, en welke emoties Mahler altijd weer oproept.

Zen met Mozart [beluisteren]

met Julien Libeer (piano)

Samen met Sander De Keere praat pianist Julien Libeer over Mozart: zijn superieur 'bandwerk', hoe hij een nieuwe standaard zette, zijn muziek luchtig en eenvoudig laat klinken. Maar ook hoe je als pianist die Mozart speelt genoeg lef moet hebben: er is veel zelf in te vullen (smaakvol giswerk), je mag nooit vertragen en vooral zen blijven.

Feest met de 1ste van Brahms [beluisteren]

met Hans van der Zanden (hoorn)

Eerste hoorn Hans van der Zanden vertelt vol passie over Brahms' 1ste Symfonie: de grootse emoties, de 'dikke' strijkersklank, de prachtige houtblazerspassages - feest dus, voor musici en luisteraars! Samen met Sander De Keere ontrafelt Hans de lange weg die Brahms aflegde om tot dit meesterwerk te komen.

De Zee in je oren [beluisteren]

met Otto Derolez (viool)

Concertmeester Otto Derolez duikt samen met Sander De Keere in La Mer van Claude Debussy. Een meesterwerk vol verbondenheid met de natuur, pure schoonheid en de ruimte om je eigen zee te schilderen.

De Grote symfonie van Schubert [beluisteren]

met Hans van der Zanden (hoorn)

Schuberts grootse 9de: hoe Schubert maat na maat een ruwe diamant slijpt tot een prachtige symfonie die de hemel laat openbreken, het mysterie rond de nummering of dankzij welke componist deze symfonie vanonder het stof gehaald werd - en natuurlijk hoe de hoorn schittert doorheen het werk.

Darius Milhaud & jazz [beluisteren]

met Thomas Fiorini (contrabas)

Contrabassist Thomas Fiorini over La création du monde van Darius Milhaud: wervelende balletmuziek, pure onversneden jazz en bruisende Braziliaanse ritmes die het klassieke podium op zijn kop zetten. Spannend en toegankelijk tegelijk: een absolute bucket list uit 1923!

Tchaikovsky & het noodlot [BELUISTEREN]

met Thomas Fiorini (contrabas)

Tot tranen toe geroerd vertelt contrabassist Thomas Fiorini aan Sander De Keere waarom Tchaikovsky's 4de Symfonie, de noodlot symfonie, in al haar eenvoud en kracht zoveel ontroering en emoties oproept

Rachmaninov & romantiek [beluisteren]

met Anastasia Goldberg (piano)

Rachmaninov was niet alleen een ongelooflijk groot pianist, maar ook een geniale componist die zijn tijdperk wist te vatten en over te brengen in muziek. Pianiste Anastasia Goldberg vertelt aan Sander De Keere hoe Rachmaninov ons in zijn 2de Symfonie overspoelt met de schoonheid van zijn Rusland, onbevreesd romantisch en overweldigend mooi.

Berlioz & de liefde [beluisteren]

met Eline Groslot (harp)

Hevig verliefd pent Hector Belioz zijn Symphonie Fantastique neer - en schrijft daarmee een baanbrekend nieuw werk. Harpiste Eline Groslot vertelt aan Sander De Keere hoe onconformistisch Berlioz was, zowel in zijn muziek als qua persoonlijkheid, maar bijvoorbeeld ook door het toen nieuwe instrument dat de harp was een prominente plaats te geven.

Stravinsky & De Vuurvogel [beluisteren]

met Gert François (pauken)

Het was een toeval dat Stravinsky de opdracht voor het ballet De Vuurvogel kreeg - maar op 28 jarige leeftijd sloeg zijn revolutionaire en non-conformistische werk in als een bom... Paukenist Gert François en Sander De Keere nemen je mee in de wondere wereld die Stravinsky voor De Vuurvogel creëerde.

Stravinsky's Petrushka [beluisteren]

met Rik Ghesquière (trompet)

In Petrushka creëert Igor Stravinsky - alweer - een magische wereld voor Les Ballets Russes. Trompettist Rik Ghesquière, grote fan van Stravinsky, vertelt aan Sander De Keere hoe de muziek van Stravinsky scène na scène het verhaal tot leven brengt, over hoe hij zelf fan werd, en wat de geheimen achter dit betoverende muzikale verhaal zijn.

Shostakovich & Leningrad [beluisteren]

met Anastasia Goldberg (piano)

De 'Leningrad' Symfonie van Dmitri Shostakovich: een onwaarschijnlijk intens tijdsdocument en muzikaal statement. Pianiste Anastasia Goldberg praat met Sander De Keere over deze symfonie, over Shostakovich en de woelige tijd waarin hij leefde en componeerde.

De Klankband

In De Klankband, een podcast reeks van Brussels Philharmonic, gaat filmjournalist en ‘The Original Soundtrack’-auteur Robin Broos op zoek naar verhalen over filmmuziek en muziek in film.

een podcastreeks door Robin Broos voor Brussels Philharmonic

[ontdek alle afleveringen op Apple Podcasts, Spotify, Amazon Music, of een andere podcast player]

NIEUW: Raiders of the Lost Ark [beluisteren]

2023 is een bijzonder jaar voor fans van Indiana Jones, want er komt een vijfde film in de zalen met een intussen 80-jarige Harrison Ford opnieuw in de hoofdrol. Maar geen Indy zonder de ‘Raiders March’. Al in 1981 schreef filmcomponist een tweeledige leitmotiv voor de avontuurlijke archeoloog. Een oorwurm die Brussels Philharmonic binnenkort naadloos zal uitvoeren terwijl die eerste Raiders of the Lost Ark wordt geprojecteerd in Flagey (22, 23 & 24 sep 2023: info & tickets).

Voor de vijfde aflevering van ‘De Klankband’, een podcastreeks van Brussels Philharmonic, zoekt filmjournalist Robin Broos (The Original Soundtrack) uit waarom deze soundtrack zo iconisch is. Onder meer Maestro Dirk Brossé - die het filmconcert zal dirigeren - en trombonist Tim Van Medegael laten hun licht schijnen over deze schitterende film en dito muziek.

The Artist [beluisteren]

In deze aflevering gaat Robin Broos op bezoek bij dirigent Ernst van Tiel, pianist Jef Neve die op de valreep (en met een flinke kater) werd ingeschakeld en trombonist en filmfanaat Tim Van Medegael. Samen reconstrueren ze het verhaal van ‘The Artist’ en Brussels Philharmonic.

Singin' in the Rain [beluisteren]

Singin' in the Rain uit 1952 is misschien wel de beste muziekfilm ooit gemaakt. Ook al won de musical geen enkele Oscar, toch duikt de film consequent op in lijstjes van de belangrijkste films aller tijden. Nog maar denken aan de titel is vaak genoeg om een hele dag met de titelsong in je hoofd te zitten.

Filmjournalist Robin Broos gaat op zoek naar antwoorden op vragen als: Is Singin' in the Rain een meesterwerk dankzij het talent van regisseur, choreograaf en hoofdrolspeler Gene Kelly? Ligt het aan de magie tussen hem en zijn medespelers Debby Reynolds en Donald o'Connor? Of is het toch vooral een kwestie van muziek?

E.T. the Extra-Terrestrial [beluisteren]

John Williams is een levende legende. 90 jaar is hij intussen. En nog springlevend. Begin dit jaar reisde hij nog van Hollywood naar Wenen om er zijn eigen filmmuziek live uit te voeren met de Wiener Philharmoniker. Het absolute hoogtepunt was zijn muziek voor E.T. the Extra-Terrestrial.

Filmjournalist Robin Broos ging erover in gesprek met dirigent Ernst van Tiel en uittredend muziekdirecteur Stéphane Denève. Samen gaan ze op zoek naar het geheim achter een van de mooiste scores van John Williams.

Frédéric Devreese [beluisteren]

De Belg Frédéric Devreese wordt de peetvader van de Belgische filmmuziek genoemd. Hij zette zijn eerste stappen in de filmwereld als componist van ‘De man die zijn haar kort liet knippen’ (1966) van regisseur André Delvaux. Later schreef hij onder meer muziek voor ‘Het sacrament’ (1990) van Hugo Claus en ‘Pauline & Paulette’ (2001) van Lieven Debrauwer.

Maestro Dirk Brossé en cellist Karel Steylaerts hebben de man goed gekend. En ook bastrombonist Tim Van Medegael weet de scores van Devreese te smaken. Het orkest en Devreese hebben dan ook een mooie geschiedenis samen. In 2019 werd hij nog geëerd in Flagey, hetzelfde jaar speelde Brussels Philharmonic ook een hommage tijdens de World Soundtrack Awards in Gent. Een jaar later stierf Devreese op 91-jarige leeftijd.

NIEUW!

Symfotrip

Stop deze podcast in je oren als gids bij je volgende symfonische citytrip! We gaan in elke aflevering met een andere gast op stap doorheen een symfonisch werk, en gidsen je niet alleen langs de highlights maar geven ook tal van tips om de onbekende plekjes in de muziek te ontdekken.

een podcastreeks van Geluidsduo Spraakmat voor Brussels Philharmonic

[ontdek alle afleveringen op Apple Podcasts, Spotify, Amazon Music, of een andere podcast player]

Symfotrip 1: Messiaen [beluisteren]

Op symfotrip naar de Turangalîla Symfonie van Olivier Messiaen. Je gids is Jasper Croonen, je reisgenoot is Veerle Appelmans: producer van animatiefilms en co-eigenaar van de Brusselse animatiestudio Studio Souza.

Veerle is er niet zomaar: Matt Groening, tekenaar van The Simpsons en Futurama, was grote fan van Olivier Messiaen - animatie en symfonische muziek zijn de rode draad in deze symfotrip.

Symfotrip 2: wordt binnenkort aangekondigd...