Ludwig van Beethoven Die Geschöpfe des Prometheus, op. 43, Overture
Johannes Brahms Sinfonie Nr. 1 c-Moll, op. 68

Brahms' hommage aan zijn illustere voorganger: de reus Beethoven.

“Ik was een student aan het Conservatoire de Paris toen ik in 1990 Brahms 1 hoorde met Abbado en de Berliner Philharmoniker, live in Salle Pleyel. De klank van dit concert is mij altijd bijgebleven als een reusachtige ervaring." - Stéphane Denève

livestream van het concert op 19 december 2020 in Flagey
in samenwerking met Evil Penguin TV
met de steun van de Belgische Taxshelter

“I shall never write a symphony! You can’t have any idea what it’s like to hear such a giant marching behind you.”

Die reus was Beethoven: de schaduw van de grote componist woog zwaar op de jonge Brahms, die door het publiek als grote opvolger van Beethoven gezien werd. Het duurde dan ook jaren vol voorbereiding en aarzeling om zijn onzekerheid te overwinnen en zijn Eerste Symfonie aan de wereld te laten horen.

De invloed van zijn illustere voorganger is duidelijk hoorbaar - wat ook de bedoeling was, Brahms koos er resoluut voor om een hommage te brengen. Maar met deze symfonie stapte hij ook definitief uit de schaduw van ‘zijn reus’.

Die Geschöpfe des Prometheus, op. 43, Overture

Johannes Brahms
Sinfonie Nr. 1 c-Moll, op. 68

ontdek meer

symfomania! (8+)

Tekenen, spelen, zingen, luisteren... en vooral genieten van Brahms 1! Ontdek deze leuke handleiding voor jonge muzikale doe-hoe-zelvers.

download symfomania! diy

podcast

Eerste hoornist Hans van der Zanden vertelt over Brahms' emotionele 1ste Symfonie.

beluister podcast

wolfgang

Dé gratis smartphone app voor live muziek. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat je – precies op dat moment – hoort in de muziek.

download de wolfgang app

programmaboek

Het programmaboek om thuis te lezen of te printen.

download programmaboek

musici

De Brussels Philharmonic muzikanten op het podium tijdens het concert van vanavond.

download muzikantenlijst

TICKET: €5 - de opbrengsten van dit livestream concert gaan integraal naar de Changemakers campagne van 11.11.11. Wil je een grotere gift geven? Dat kan op de website van 11.11.11.

Het concert is beschikbaar voor on-demand replay tot 3 januari 2021.