Dit concert zal plaatsvinden zonder live publiek in de zaal: je kan het volgen via livestream.

------

Johannes Brahms stond voor ernst en traditie, en koesterde de erfenis van zijn voorgangers. Hij zag de noodzaak niet om nieuwe genres te ontwikkelen, maar verkoos nieuw leven te blazen in wat bestond en de moderne, romantische principes daarop toe te passen - en zijn Eerste Symfonie is daar een mooie illustratie van.

“I shall never write a symphony! You can’t have any idea what it’s like to hear such a giant marching behind you.”

Die reus was Beethoven: de schaduw van de grote componist woog zwaar op de jonge Brahms, die door het publiek als grote opvolger van Beethoven gezien werd. Het duurde dan ook jaren vol voorbereiding en aarzeling om zijn onzekerheid te overwinnen en zijn Eerste Symfonie aan de wereld te laten horen.

De invloed van zijn illustere voorganger is duidelijk hoorbaar - wat ook de bedoeling was, Brahms koos er resoluut voor om een hommage te brengen. Maar met deze symfonie stapte hij ook definitief uit de schaduw van ‘zijn reus’.

------

livestream in samenwerking met Evil Penguin TV
met de steun van de Belgische Taxshelter

Ludwig van Beethoven Die Geschöpfe des Prometheus, op. 43, Overture
Johannes Brahms Sinfonie Nr. 1 c-Moll, op. 68

“Ik was een student aan het Conservatoire de Paris toen ik in 1990 Brahms 1 hoorde met Abbado en de Berliner Philharmoniker, live in Salle Pleyel. De klank van dit concert is mij altijd bijgebleven als een reusachtige ervaring." - Stéphane Denève

ontdek meer

livestream

Beleef dit concert ook live op Evil Penguin TV en Facebook.

facebook event

toelichting

Lees meer over de Eerste Symfonie van Brahms.

download toelichting

manuscript

Blader digitaal door het originele manuscript van Brahms' 1ste Symfonie (bewaard in The Morgan Library & Museum in New York)

ontdek

wolfgang

Dé gratis smartphone app voor live muziek. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat je – precies op dat moment – hoort in de muziek.

download de wolfgang app

Zaal: Studio 4, Flagey