Veertien variaties rond één origineel thema: het lijkt eenvoudig, zelfs saai - maar het superieure meesterschap van Edward Elgar maakte er één van de bekendste werken uit het Britse repertoire van.

Een avondje droedelen aan de piano en het muzikale oor van zijn vrouw (die hem vroeg een bepaalde melodie te herhalen): meer had Elgar niet nodig voor zijn ‘Enigma Variations‘. Wat begon als een simpele beweging groeide al improviserend uit tot een thema én een eerste variatie waarin Elgar zijn vriend Billy Baker portretteerde. Deze ‘grap’ mondde uiteindelijk uit in 14 muzikale portretten van Elgars voltallige vriendenkring.


De titel ‘Enigma’ verwijst dus niet alleen naar de zoektocht welk personage achter elke variatie schuilt, maar hint ook naar dat oorspronkelijke (en verborgen) thema waarop alle variaties zijn gebaseerd. De initialen of koosnaampjes in de titels helpen in de zoektocht naar de geportretteerde vrienden - maar het thema wordt niet gespeeld en zorgt al honderd jaar voor speculaties: Elgar nam het geheim mee in zijn graf.

"The Enigma I will not explain – its 'dark saying' must be left unguessed, and I warn you that the connexion between the Variations and the Theme is often of the slightest texture; further, through and over the whole set another and larger theme 'goes', but is not played..." - Edward Elgar

Programma

Franz Schubert
Die Zauberharfe. Ouvertüre C-Dur D 644 “Rosamunde”

Alban Berg
Konzert für Violine und Orchester “Dem Andenken eines Engels”
solist: Veronika Eberle, viool

Edward Elgar
Variations on an Original Theme for orchestra, op. 36 “Enigma”

ℹ️ CONCERT ZONDER PAUZE (75')
Ontdek deze versie van LSO & Sir Adrian Boult, die vaak samenwerkte met Elgar en vele werken opnam:

ontdek meer

podcast

Het houdt cryptologen, muziekwetenschappers en complottheoristen al generaties lang in de greep: het ‘Enigma’ van Edward Elgar. In de podcast Klassieke Mini-Mysteries worden in recordtempo vreemde en bizarre verhalen uit de klassieke muziekgeschiedenis besproken.

beluister de podcast

symfomania! (8+)

Tekenen, spelen, zingen, luisteren... en vooral genieten van de muziek van Elgar! Ontdek deze leuke handleiding voor jonge muzikale doe-hoe-zelvers.

download symfomania! diy

enigmatisch

Radio Klara duikt in de enigmatische Enigmavariaties van Elgar.

lees meer

this is elgar

Geniet van bijna zeven uur muziek met deze Spotify playlist.

beluister de playlist

praktisch

🎟️🎫 €43 > €12,50

Zaal: Concertgebouw Brugge

Locatie: ’t Zand 34 | 8000 Brugge
Telefoon: +32 70 22 12 12
Online: www.concertgebouw.be

veiligheidsmaatregelen Concertgebouw Brugge

koop tickets